Schade van blokkades Frankrijk blijkt niet te verhalen

BRUSSEL/ DEN HAAG, 18 JULI. Het bedrijfsleven draait zelf op voor de schade die het heeft geleden als gevolg van de recente wegblokkades door Franse vrachtwagenchauffeurs. Voor het verhalen van de geleden schade is geen juridische basis.

Deze conclusie trekt het ministerie van verkeer en waterstaat uit de informele EG-transportraad diegisteren en vandaag in Londen werd gehouden.

“Dat er geen juridische basis is, wisten we al”, is de eerste reactie van H. Koeleman, woordvoerder van NOB-wegtransport. “Wij vinden het goed dat minister Maij-Weggen de zaak heeft aangekaart. Het is wel teleurstellend dat de politieke wil blijkt te ontbreken om tot een redelijke oplossing te komen.”

De Europese ministers van verkeer besloten dat er geen juridische basis is om de Franse regering aansprakelijk te stellen. Hoewel minister Maij en haar Belgische en Britse collega's schadeclaims van het bedrijfsleven steunden, bleek een meerderheid tegen het betalen daarvan.

Deze meerderheid voerde aan dat het ging om stakingen in het Franse bedrijfsleven, waarbij de Franse overheid er alles aan heeft gedaan tot een vergelijk te komen. De ministers zijn verder bang voor de precedentwerking van de toekenning van claims.

Begin deze maand blokkeerden Franse vrachtwagenchauffeurs uit protest tegen de invoering van een puntenrijbewijs op tientallen plaatsen de Franse wegen. De Nederlandse organisaties in het wegvervoer dienden begin deze week een schadeclaim in van 28 miljoen gulden bij de Franse overheid.

Ook het bedrijfsleven in andere Europese landen deed een beroep op compensatie door de Franse overheid. Circa duizend Nederlandse vrachtwagens stonden gedurende tien dagen vast in Frankrijk.