ramsj

Michael A. Hoffman: Egypt before the pharaohs Gebonden, Michael O'Mara 1991, van ƒ 65,60 voor ƒ 24,50 Boekenmarkt, Oude Molstraat, Den Haag (070-3658226)

Gerti Bierenbroodspot: Egypte/Pompeii Paperback, Joh. Enschedé 1985, van ƒ 50,- voor ƒ 12,90 Nijhof & Lee, Staalstraat Amsterdam

Dr. Mark Thorn: Taboo no more; the phallus in fact, fantasy and fiction Gebonden, Shapolsky 1990, van ƒ 65,60 voor ƒ 24,50 Scheltema Holkema Vermeulen, Amsterdam. Donner, Rotterdam

Emma Dent Coad (red.): Spanish design and architecture Gebonden, Rizzoli 1990, van ƒ 92,25 voor ƒ 45,- Donner, Rotterdam

Paul F. Boller jr. & John George: They never said it; a book of fake quotes, misquotes & misleading attributions Paperback, Oxford 1989, van ƒ 17,50 voor ƒ 8,90. Boekenmarkt

Mitch Epstein: In pursuit of India (photographs) Gebonden, Aperture 1987, van ƒ 65,60 voor ƒ 14,90. The photography Bookshop, Leidsestraat 79, Amsterdam

Michael A. Hoffman: Egypt before the pharaohs

Gebonden, Michael O'Mara 1991, van ƒ 65,60 voor ƒ 24,50

Boekenmarkt, Oude Molstraat, Den Haag (070-3658226)

Gerti Bierenbroodspot: Egypte/Pompeii

Paperback, Joh. Enschedé 1985, van ƒ 50,- voor ƒ 12,90

Nijhof & Lee, Staalstraat Amsterdam

Een goed geschreven en grondig overzicht van het prehistorische Egypte, vanaf de paleolitische jagers van bijna een miljoen jaar geleden tot aan het begin van de Eerste Dynastie omstreeks 3100 voor Christus. Het was in dit tijdvak, zo laat Hoffman overtuigend zien, dat de technologische en staatkundige fundamenten werden gelegd voor de latere, en veel bekendere, beschaving onder de farao's. Ruime aandacht voorts voor de belangrijkste opgravingen van de afgelopen eeuw, en niet in de laatste plaats voor de "veldwerkers' zelf: de archeologen en prehistorici, verwikkeld vaak in eindeloze "controversies, scholarly vendettas and personal animosities'. Uitvoerige bibliografie (twintig pagina's!).

In 1984 reisde Gerti Bierenbroods-pot door Egypte om zich daar - genspireerd door rotsgraven, tempels, goden, mummies, zandstormen en lichteffecten -, te zetten aan een reeks tekeningen en aquarellen. Ze werden gebundeld in een fraai verzorgde uitgave, waarin ook werk is opgenomen dat getuigt van die andere beproefde oude cultuur: de Romeinse. F. Bastet schreef het nawoord.

Dr. Mark Thorn: Taboo no more; the phallus in fact, fantasy and fiction

Gebonden, Shapolsky 1990, van ƒ 65,60 voor ƒ 24,50

Scheltema Holkema Vermeulen, Amsterdam. Donner, Rotterdam

Een verhandeling over het heden en verleden van "the swaggering penis - the most enigmatic member of the male body'.

Het is een vermakelijke verzameling van citaten, anekdoten en curieuze wetenswaardigheden, afkomstig uit diverse culturen en religies. Het verbindende commentaar is van dr. Thorn: stellig, provocerend, en getuigend van een trots manlijk zelfbewustzijn dat zich niet langer opzij laat drukken door al dat woekerende "feminist extremism'.

Emma Dent Coad (red.): Spanish design and architecture

Gebonden, Rizzoli 1990, van ƒ 92,25 voor ƒ 45,-

Donner, Rotterdam

Een mooie, beetje reclame-achtige uitgave over hedendaagse architectuur en design in Spanje, het land dat deze zomer zo volop in de aandacht staat. Het post-Franco tijdperk, zo leert het boek, heeft niet alleen sociaal en economisch voor nieuwe impulsen gezorgd, maar ook cultureel, in de ruimste zin van het woord: van kunst en architectuur, tot aan mode, meubels, grafische vormgeving, en zelfs het uiterlijk van deurknoppen, citroenpersen en snelkookpannen.

Paul F. Boller jr. & John George: They never said it; a book of fake quotes, misquotes & misleading attributions

Paperback, Oxford 1989, van ƒ 17,50 voor ƒ 8,90. Boekenmarkt

Een boekje met honderden beroemde citaten ("Elementary, my dear Watson'), toegeschreven aan honderden beroemde personen (Conan Doyle/Sherlock Holmes), maar die in werkelijkheid van anderen afkomstig zijn (een acteur in een verfilming van de Holmes-verhalen uit de jaren dertig). Andere personen/citaten die worden ontmaskerd: Galileo ("En toch beweegt zij'), Nixon voor de Chinese Muur ("This is a great wall!'), en Mark Twain ("Wagner's music is better than it sounds').

Mitch Epstein: In pursuit of India (photographs)

Gebonden, Aperture 1987, van ƒ 65,60 voor ƒ 14,90. The photography Bookshop, Leidsestraat 79, Amsterdam

Een selectie van vijfenzestig foto's uit de vele die Epstein maakte tijdens zijn reizen door India. De vroegste foto's, uit het eind van de jaren zeventig, zijn nog gericht op landschappen en vergezichten, maar daarna neemt het straatleven in steden als Bombay en New Delhi snel in betekenis toe: schijnbaar willekeurige foto's waarop tientallen personen gevangen zijn in kleur, lichtval, beweging, en hun eigen (meestal onduidelijke) beslommeringen.

    • Henk Lagerwaard