Philips grootste daler van de week op Damrak

AMSTERDAM, 18 JULI. Afwachting en onzekerheid over de uitkomst van het Bundesbank-beraad hield beleggers in Europa deze week aanvankelijk erg rustig. Pas toen donderdagmiddag vanuit Bonn besloten werd het disconto met 0,75 procentpunt te verhogen, zakten vrijwel alle Europese beurzen duidelijk in. In Amsterdam werd de koersval vergroot door Philips, dat gisteren bij miljoenenomzetten in koers kelderde.

Het Eindhovense concern werd daarmee in één dag de grootste daler van de week. Beleggers lieten gisteren het fonds massaal in de steek. Aanleiding daarvoor waren berichten in de financiële pers over haperingen rond het HDTV-project. “Wat in de komende jaren de nieuwe gangmaker van Philips zou moeten worden, lijkt nu weg te vallen”, zei een geschrokken handelaar gisteravond.

Ook het vertrek van twee stafmanagers die nauw betrokken waren bij de ontwikkeling van voor Philips vitale produkten drukte de stemming rond het elektronicaconcern flink. Philips sloot gisteren ruim 12,3 procent lager dan vorige week vrijdag. Het grootste deel van dat verlies werd gisteren geleden: bij een omzet van 8,1 miljoen stukken verloor Philips 3,20 gulden. Volgens veel handelaren is “door deze zoveelste teleurstelling weer eens bewezen dat Philips een puur speculatief fonds is”.

De beurswaarde van Philips is inmiddels weggezakt onder die van dochter Polygram waarvan het tachtig procent bezit. De huidige beurswaarde bedraagt 7,9 miljard gulden. Dochter Polygram is op de beurs in totaal iets meer dan 8 miljard gulden waard. Gisteren kreeg de muziekproducent door de val van Philips ook een flinke knauw. De slotkoers lag gisteren ruim drie gulden lager dan vorige week vrijdag op 47,40 gulden.

Een tweede fonds dat flinke koersval incasseerde was Daf. De vrachtwagenfabrikant zakte zonder duidelijke aanleiding bijna elf procent in koers. Bierbrouwer Heineken en de financiële sector, met ABN Amro voorop, behoorden tot de weinige fondsen die tegen de trend van de laatste twee dagen in goed bleven liggen.

Van Ommeren, dat deze week dochter Ceteco overdeed aan handelshuis Borsumij Wehry, kon uiteindelijk over de hele week gezien niet profiteren van de transactie. Gisteren bleek er vier procent van de koers af te zijn gegaan en was het aandeel nog 36,60 gulden waard. Dat was tevens een nieuwe laagste jaarkoers. Beleggers hebben blijkbaar wel vertrouwen in de overname door Borsumij Wehry dat circa 26 miljoen gulden neertelde voor Ceteco. Daarvoor krijgt het 51 procent van de aandelen. De rest volgt de komende vier jaar in gelijke delen. Borsumij Wehry won ruim vier procent en sloot op 57,80 gulden.

Het meest verrassende koersverloop bij de hoofdfondsen was donderdag te ontwaren bij KLM. De luchtvaartmaatschappij steeg flink na uitlatingen van de nieuwe topman van British Airways, Sir Colin Marshall, aan deze krant. De Brit zette de deur voor hernieuwde gesprekken tussen BA en KLM weer op een kier nadat zijn voorganger, de rechtlijnige Lord King, die duidelijk had dichtgegooid. Beleggers droomden plotseling weer van het ontstaan van een koningskoppel tussen de enige twee Europese luchtvaartmaatschappijen die over het afgelopen boekjaar winst maakten. KLM steeg naar een hoogste koers van 35,80 gulden. Dondermiddag zakte de koers wat terug, onder druk van de nerveuze stemming na de discontoverlaging van de Bundesbank.

Rondom Fokker gebeurde ook deze week weer veel, maar de koers van de vliegtuigfabrikant bewoog nauwelijks. Beleggers wachten liever de afloop van de besprekingen tussen de Nederlandse regering, Dasa en Foker af.

    • Max Christern