Nijmegen vreest opvang Joegoslaven

HEUMEN, 18 JULI. Zo'n regenbui als gistermiddag plotseling over het midden in de bossen gelegen tentenkamp Heumensoord joeg, is precies wat het Nijmeegse gemeentebestuur vreest. Voor de 8.000 militairen die er nu in verband met de Nijmeegse Vierdaagse gelegerd zijn is het wellicht een peuleschil, maar vrouwen en kinderen, bejaarden, mensen die uit een oorlogssituatie komen en rust zoeken, laat je niet in een modderpoel rondlopen, vindt men. Bovendien bieden de enorme tenten met stapelbedden geen privacy. “Flinterdunne wandjes, geen verwarming. En dat prikkeldraad erom heen vinden we ook bepaald niet gepast”, zegt een woordvoerder van het Nijmeegs gemeentebestuur.

Met Den Bosch, Roermond en Zuidlaren is Heumensoord (gemeente Heumen maar eigendom van Nijmegen) aangewezen als tijdelijk opvangcentrum voor Joegoslavische vluchtelingen. Het ministerie van WVC wil eigenlijk eind volgende week al de eerste 600 mensen in het kamp onderbrengen. Heumensoord zou moeten dienen als eerste opvang, totdat de drie andere centra, nu nog leegstaande kazernes, klaar zijn.

De gemeente Heumen ging direct akkkoord, Nijmegen dus niet. Er spelen trouwens niet alleen humanitaire redenen: Heumensoord ligt in een waterwingebied en Nijmegen wil het zoveel mogelijk sparen. Men heeft slechte ervaringen met twee jaar geleden, toen het kamp wegens een plotselinge toevloed aan asielzoekers ook even als bufferlocatie diende. “Er was weinig controle, er werd olie uit oude auto's geloosd.” Nijmegens burgemeester D'Hondt blijft daarom dit weekend zoeken naar een alternatief, laat hij weten.

In Roermond is gisteren E. van Hecke, chef staf van het Rode Kruis Korps Limburg met vertegenwoordigers van de gemeente en de ministeries poolshoogte wezen nemen in de sinds drie maanden leegstaande Ernst Kasimir kazerne, aan de rand van de binnenstad. Van Hecke verwacht daar de poort op 1 augustus te kunnen openen voor ongeveer 450 mensen. “Die datum halen we. We hebben bewezen dat we slagvaardig zijn. Op 1 juli kreeg ik om 22.10 een telefoontje dat er opvang nodig was op de luchthaven Maastricht. Om 23.45 konden we de mensen al opvangen met een bed, broodjes en koffie.” In de kazerne in Roermond zullen evenwel Defensie en WVC de inrichting van het gebouw voor hun rekening nemen, zo is Van Hecke beloofd. Iets meer zorgen heeft hij over het aantal mensen dat er nodig is om de Joegoslaven op te vangen. Het Rode Kruis Limburg kan een tiental beroepskrachten aanstellen, maar heeft dan nog minimaal 40 vrijwilligers nodig, die full-time diensten moeten draaien.

Het gemeentebestuur en de raad van Roermond hebben donderdagavond geen moment geaarzeld om hun medewerking te geven, vertelt woordvoerder M. Helwegen. Uit de bevolking zelf is nog geen "wanklank' of angst voor vermeende overlast vernomen. “Iedereen hield er toch al rekening mee dat er in de kazerne zoiets als een asielzoekerscentrum zou komen. Langer dan twee, drie jaar moet het echter niet duren,” stelt Helwegen. Het kabinet gaat vooralsnog van een veel kortere termijn uit. De ad hoc-maatregel voor de Joegoslavische vluchtelingen geldt tot 1 januari 1993. In Nijmegen is men van een ding zeker: als het toch Heumensoord wordt, is het daar 1 september afgelopen. Niet wegens de te verwachten slechte weersomstandigheden overigens. Maar dan zijn de tenten van de firma De Boer weer elders nodig: voor feesten en partijen wel te verstaan.

    • Frank Poorthuis