Lied prikkelt Vlaams Blok tot smijten stoelen

BRUSSEL, 18 JULI. De Vlaamse politieke partijen zijn deze week in het parlement ongebruikelijk hard tekeer gegaan tegen het extreem- rechtse Vlaamse Blok, naar aanleiding van rellen door Blok-militanten vorig weeken in Brussel.

Donderdag bestormden ongeveer tachtig actievoerders het podium op de Grote Markt waar volkszanger Willem Vermandere voor een publiek van ongeveer tweedeuizend mensen het lied Doet open bange blankeman en De Vluchteling zong. Tijdens het wekelijkse vragenuurtje vroegen alle partijen om maatregelen tegen het Vlaams Blok, waarop minister van Justitie, Wathelet toezegde het parket desnoods tot vervolging van de militanten te zullen dwingen.

Vorige week stemden alle Vlaamse partijen nog in met een motie van het Blok waarmee effectief de armslag van de Vlaamse onderhandelaars in de onderhandelingen met de Walen werd beperkt. Het Vlaams Blok wist toen de wens van een Kamermeerderheid te vertalen om bij de (inmiddels mislukte) Gemeenschapsdialoog geen nieuw rechten te geven aan franstaligen op Vlaams grondgebied. Tot dan toe lieten de partijen het bij verbale steekspelletjes of ze negeerden ht Blok-optreden - de partij was bijvoorbeeld niet toegelaten bij de onderhandelingen met de Walen.

Het politieke succesje van vorige week is met de rel van dit weekend teniet gedaan. In de Kamer werd gesproken van een aanslag op de vrije meningsuiting die de democratische samenleving in gevaar brengt, waarbij de regering zich vlot aansloot. Tijdens de interrupties door Blok-leden haalde SP-senator Verschuren een ghetto-blaster boven tafel en speelde een bandje met het lied van Vermandere (Ik zag Bantoes in ons cafeetje. ik zag Tutsi's op den tram)

Vorige week tijdens de zogeheten Gudlensporenherdenking begonnen Blok- militanten bij deze tekst met stoelen te smijten. Ook werden er toen met bijtende vloeistoffen gegooid. De laatste strofen van het lied luidden: "Ik zag Inka's in Oostende, Chilenen op het Brugse zand, daar speelde een zigeunerorkestje van een volk zonder vaderland. Al de kinders van moeder eerde, op charango en met gamelan, ze zingen en roepen aan ons deure. Doet open bange blankeman, doet open bange blankeman."

    • Folkert Jensma