Kleiduivenschieten: Vijfde keer voor Swinkels

Dinsdag 28 juli 14.00 uur: finales skeet (mannen)

Eric Swinkels doet voor de vijfde keer mee aan de Spelen. Hij won in 1976 een zilveren medaille bij het skeet.

De andere Nederlandse deelnemer is Hennie Dompeling. Kleiduivenschieten kent twee disciplines: "skeet' en "trap'. Bij skeet komen de kleiduiven van links en rechts voorbijvliegen op verschillende hoogten. De twee lanceerinrichtingen staan in het hoge huis en het lage huis. De schutter mag zijn geweer pas heffen als de duif de lanceerinstallatie heeft verlaten. De schutter schiet vanaf acht verschillende schietplaatsen onder een steeds wisselende hoek. Bij "trap' komen de schijven op een constante hoogte vanuit één punt. De schutter moet vanaf vijf plaatsen aanleggen. De schijven verlaten de lanceerinrichting met een snelheid van 201 kilometer per uur. De deelnemers hebben ongeveer 1,5 seconde om de schijf te raken. Een geweer (kaliber .12 inch) kost ongeveer tienduizend gulden. De duif is grotendeels van kalksteen.