Justitie wil richtmicrofoon toestaan

DEN HAAG, 18 JULI. De mogelijkheden voor het afluisteren van telefoongesprekken en ook andere gesprekken worden sterk uitgebreid. Minister Hirsch Ballin (justitie) stuurt hierover binnen twee weken een wetsontwerp voor advies naar de Raad van State.

Het ministerie van justitie heeft dat gisteren bevestigd. Het wetsvoorstel opent voor de politie bij het onderzoek naar strafbare feiten de mogelijkheid richtmicrofoons te gebruiken. Nu is dat nog verboden. De huidige wetgeving staat alleen het afluisteren van telefoongesprekken toe en dan nog alleen met toestemming van de rechter-commissaris. Voor het gebruik van andere technische hulpmiddelen mag de rechter-commissaris geen toestemming geven en die mogen dan ook door de politie niet worden gebruikt.

Volgens een woordvoerder van Justitie betekent het wetsvoorstel een verruiming van de mogelijkheden om mensen af te luisteren. Er kunnen bijvoorbeeld microfoontjes in een ruimte worden geplaatst die op afstand kunnen worden afgeluisterd, het zogeheten "bugging'.