Judo: De ijzeren armen van Anton Geesink

Maandag 27 juli, vanaf 16.30 uur: voorronden, halve finale en finale zwaargewicht mannen en vrouwen

Wim Ruska is de enige judoka die ooit in één olympisch toernooi twee gouden medailles won. Hij was in 1972 in München de sterkste in de zwaarste en in de "open' klasse.

Anton Geesink had acht jaar eerder de eerste Nederlandse gouden judomedaille behaald. In '64 in Tokio was hij de enige deelnemer die een Japanner versloeg. In de voorronden schakelde het huidige IOC-lid de Engelsman Petheridge in zeven seconden uit en de Australiër Boronovskis in veertien seconden. In de finale duurde het langer: “Na negen minuten is het plotseling zover. Daar ligt de Japanner Kaminaga in een enorme houdgreep. Er gaat een kreet door de hal, verschrikte ogen volgen de klok die de seconden telt. De heftig wringende en kronkelende Japanner zit in de klem van twee ijzeren armen”, schreef de NRC op 23 oktober 1964.

In het Nippon Budokan, de voor Japanners heilige tempel van het judo, zaten 17.000 toeschouwers. Prinses Beatrix en prins Bernhard waren in de ereloge de gasten van de Japanse kroonprins. Geesinks vrouw was in de stad aan het winkelen. Zij werd zenuwachtig van de wedstrijden van haar echtgenoot. Geesink was in 1960 niet naar Rome uitgezonden. Als hoofd van een sportschool was hij geen amateur. De amateurbepalingen veranderden in 1962, maar het IOC wees de nominatie van Geesink voor 1964 toch van de hand. De 30-jarige judoka kon pas deelnemen na een heftig protest van de Japanse organisatoren.

Japan behaalt gewoonlijk de helft of meer van de gouden medailles. Maar in Seoul won alleen zwaargewicht Saito goud.