Jeugdige jockeys slaan elkaar dood

NEW DELHI/ ABU DHABI, 18 JULI. De kameelraces, waarmee in de Arabische Golfstaten steeds betere zaken worden gedaan, hebben deze week tot moord geleid: vier jockeys sloegen in de Verenigde Arabische Emiraten een mede-jockey dood omdat zij hem als een bedreiging voor hun inkomsten zagen. Het opmerkelijke aan de zaak was dat de daders tussen de zeven en tien jaar oud waren. Ook hun slachtoffer was zeven. Allen waren afkomstig uit Bangladesh.

Volgens kranten in de VAE hadden de jongens, werknemers van een kamelenfokkerij in het emiraat Sharjah, de handen van hun concurrent op de rug gebonden en hem met stokken en zwepen geslagen. Uiteindelijk stierf de jongen aan een hartstilstand. De politie meldde later dat de vier daders de jongste verdachten waren die ze ooit had opgepakt wegens moord. Ze kunnen maximaal 10 jaar gevangenis krijgen.

De kameelracerij is de afgelopen jaren spectaculair opgebloeid; er zijn hoge geldprijzen te winnen en top-kamelen worden door de rijke sjeiks die de industrie domineren verhandeld voor honderdduizenden dollars. De kamelen worden bereden door kleine jongetjes, wegens hun geringe gewicht, die enkele jaren in dienst worden gehouden tot ze te zwaar zijn - of tot ze van hun kameel vallen en worden vertrapt, wat ook voorkomt. Er zijn gevallen bekend van twee- en driejarigen, die tegen hun zin op de rug van een kameel worden gebonden: het idee is dat dezen harder en beter schreeuwen - van angst - en daardoor hun kamelen sneller doen lopen. Juist deze kinderen zouden nogal eens van hun dier vallen.

De jongetjes zijn doorgaans afkomstig van het Indiase subcontinent, met name uit Bangladesh en Pakistan, waar ze worden ontvoerd of van armlastige ouders gekocht. De Indiase minister van jeugdzaken en sport, Mamata Banerjee, kondigde gisteren in het Hogerhuis juist nieuwe inspanningen aan om de smokkel van kinderen naar Arabische landen voor gebruik als lichtgewicht jockeys aan banden te leggen. In antwoord op een vraag uit het parlement bevestigde ze dat de regering zich van het probleem bewust is en stappen onderneemt om deze kinderhandel tegen te gaan. Ze gaf geen verdere bijzonderheden.

De Indiase politie heeft vorige maand acht Bengaalse jongetjes gered, die voor de kameel-racerij naar Dubai werden gesmokkeld. In maart had de politie van Bombay al een zending van 25 Bengaalse jongetjes tegengehouden die eveneens naar het Midden-Oosten onderweg was. Deze twee zaken hebben in India tot boze demonstraties en kritische krante-artikelen geleid. (Reuter)