INHOUD

Schipperaar

Hij is een handelaar in luchtkastelen. Zie hoe zijn bouwsels tot de hemel reiken. En hoor zijn klanten juichen. Vraaggesprek met Juan Antiono Samaranch, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, schipperaar naast God. Pagina 4

Kruidenier

Wielrenner Leo Peelen bezorgde Nederland vier jaar geleden een van de negen medailles in Seoul. De zilveren plak leverde hem zelfs geen eeuwige roem op, want bijna niemand kent hem nog. Nederland en de kruideniersmentaliteit. Pagina 7

Partij en volk

“De zorg en de steun van de partij, de regering en het volk hebben de strijdlust van onze sportlieden en officials aangewakkerd”, zei Yuan Weimin tijdens een recente "mobilisatiebijeenkomst' voor de Olympische Spelen. Sport in China. Pagina 8

Broederschap

In Santa Monica is 's werelds succesvolste atletiekclub gevestigd. Met sterren als Carl Lewis, Leroy Burrell, Steve Lewis en Danny Everett. Een club als broederschap, geleid door Joe Douglas. Pagina 10

Beter dan ooit

De Sovjet-burgers hebben momenteel wel wat anders te doen dan sporthelden te vereren, maar in de sportwereld wordt daarover niet getreurd. Want de gemiddelde sporter heeft het beter dan ooit. Pagina 12

Keihard

André Bolhuis, chef de mission van de Nederlandse ploeg naar Barcelona, was als tophockeyer keihard voor zichzelf. “Topsport is altijd beter dan achter een duf bureau zitten.” Pagina 13

Onrecht

Gerespecteerd om haar klasse, gevreesd om haar tong. Wielrenster Monique Knol neemt het op tegen de mannen, voor haar de belichaming van het onrecht. Pagina 14

Seatbelts

Sportpaarden zijn de duurste passagiers naar Barcelona. De best verzorgde atleten van de Spelen. “Ze hebben hun eigen butler bij zich.” Pagina 15

Verbouwing

Architectuurhistoricus Oriol Bohigas liet zich pas verleiden tot een publieke functie, toen hem duidelijk werd dat hij via de Olympische Spelen dé kans kreeg op de Grote Verbouwing van de stad. Pagina 16

100 Procent

“Ik heb vaak het idee dat de hele wereld tegen me is. En dan wil ik laten zien dat ik me er niet onder laat krijgen.” Discuswerper Erik de Bruin over zijn leven als topsporter voor de volle 100 procent. Pagina 19

Demasqué

De Parijse academica Françoise Hache betitelt Pierre de Coubertin, grondlegger van de moderne Olympische Spelen, als “een kolonialist, een seksist, een racist en een elitaire conservatief”. Demasqué van een groot humanist. Pagina 20

Ons vir jou

Twee boksers, een tafeltennisspeler en een paar zwarte atleten maken de Zuidafrikaanse ploeg naar Barcelona niet representatief voor de bevolking. Om de pijnlijke herinneringen aan de apartheid te vermijden, klinkt niet de regel "Ons vir jou, Suid-Afrika'. Pagina 22

Natte moesson

Net als de regen komen ook sportprogramma's in vlagen; de Olympische Spelen zijn wat dat betreft als de natte moesson in de tropen: eerst hangt het een poos dreigend in de lucht en daarna zal het blijven regenen tot je er wanhopig van wordt. Pagina 23

Programma

Gedetailleerd programma van de Spelen en het overzicht van de Nederlandse televisie-uitzendingen. Pagina 24-31