Hockey: Het gouden India floreerde van '28 tot '64

Vrijdag 7 augustus, 19.30 uur: finale vrouwen

India is in de olympische historie veruit het meest succesvolle hockeyland. De Indiërs wonnen van 1928 tot en met 1956 zes keer achtereen de gouden medaille. Ze bleven in die periode in dertig wedstrijden ongeslagen met een doelsaldo van 197 doelpunten voor en zeven tegen. De grootste overwinning werd behaald in 1932, in Los Angeles op de Verenigde Staten: 24-1. Dhyan Chand, een legerofficier uit Uttar Pradesh, was de bekendste speler uit die tijd. Hij behoorde in '28, '32 en '36 tot de gouden ploeg en werd later bondscoach van India.

In 1960 werden de Indiërs voor het eerst verslagen op de Olympische Spelen, het werd 1-0 in de finale tegen Pakistan. Vier jaar later won India in Tokio weer het goud, in '68 en '72 het brons. In '76 in Montreal viel de Aziatische ploeg voor het eerst buiten de prijzen en werd slechts zevende. Moskou '80 leverde India zijn tot nu toe laatste gouden medaille op, maar toen ontbraken de toplanden van het hockey wegens de boycot.

De Nederlandse hockeyers wonnen nooit een gouden olympische medaille. Twee keer werd zilver behaald ('28 en '52) en drie keer brond ('36, '48 en '88). De oranjevrouwen werden in 1984 in Los Angeles wel olympisch kampioen. Vier jaar geleden werden ze derde. Het vrouwenhockey is pas sinds 1980 een olympische discipline. Zimbabwe werd in '80 de eerste kampioen voor Tsjechoslowakije en Sovjet-Unie. Vijf van de zes topploegen ontbraken toen in Moskou door de boycot.