Goudprijs in 10 dagen 12 dollar omhoog

NEW YORK, 18 JULI. De goudprijs bereikte gisteren zijn hoogste prijs in negen maanden en eindigde op 358,80 dollar per ounce. De dollar daarentegen moest opnieuw inleveren ten opzichte van de mark en de yen en zakte van 1,67 naar 1,65 gulden. Ook de Dow Jones daalde aanvankelijk met 40 punten maar eindigde op 3331,64 - nog altijd een verlies van 29,99 punten.

De ongekend snelle stijging van de goudprijs, gisteren alleen al vijf dollar, begon, zij het voorzichtig, in april. Algemeen wordt beleggen in goud gezien als het zoeken van een veilige belegging in roerige tijden. De laatste tien dagen was de stijging in totaal meer dan twaalf dollar.

Goudanalist George Milling-Stanley van Shearson Lehman Brothers ziet een scala van factoren ten grondslag liggen aan de goudstijging. “Ten eerste hebben we te maken met de verhouding tussen vraag en aanbod. Over de lange termijn gesproken zitten we nu in een periode waarin de afwezigheid van aanbodinvloeden een rol speelt bij de opwaartse trend. De prijs werd vorig jaar negatief beïnvloed door de grote hoeveelheden goud die het Midden-Oosten en de uiteenvallende Sovjet-Unie op de markt brachten. Begin dit jaar kwamen daar nog de geliquideerde "goldswaps' in Westers bezit bij.”

Behalve door de relatieve schaarste wordt de goudprijs beïnvloed door de groeiende vraag naar juwelen, bijvoorbeeld in China. Verder is er een uitgestelde vraag, omdat eerder dit jaar de vrees leefde dat de goudprijs nog verder zou dalen tot onder de grens van 320 dollar.

De prijsstijging van het goud gisteren hing ook sterk samen met dezelfde factoren die het dalen van de dollar en de Dow Jones Index in de hand werkten. Gisterochtend ging het gerucht op Wall Street dat Bush te kampen had met zijn gezondheid, wat naast tegenvallende IBM-cijfers voldoende was om de koersen naar beneden te jagen. Ontkenningen van het Witte Huis leidden tot een voorzichtig herstel van de Dow.

“Het dalen van de Dow Jones en van de dollar, het bekend worden van een hoog handelstekort over mei en de succesvolle Democratische conventie jagen de beleggers naar het goud”, aldus Milling-Stanley. “Een Democratische president wekt vrees op voor een economische politiek met een stijgende inflatie.”

Behalve al deze op elkaar inwerkende en complicerende oorzaken kreeg de stijging van de goudprijs volgens Milling-Stanley gisteren nog een extra duw doordat een grote goudproducent een buy-back aankondigde.