Gewichtheffen: Turkse held uit Bulgarije

Dinsdag 4 augustus, 12.30 uur: voorronden en finale + 110 kilo

De gewichtheffer Naim Suleymanoglu (153 centimeter lang, zestig kilo zwaar) won in Seoul het goud in het vedergewicht. Daar trok (152,5 kilo) en stootte (190 kilo) hij een wereldrecord van 342,5 kilo. Hij werd in Bulgarije geboren als Naim Suleimanov en hoorde tot de in Bulgarije achtergestelde Turkse minderheid. In 1985 werd hij door de overheid gedwongen zijn naam te veranderen in het niet-islamitische "Shalamanov'. Daarom vroeg hij een jaar later tijdens een toernooi politiek asiel aan bij de Turkse ambassade in Australië. Suleymanoglu (de Turkse spelling van zijn naam) werd bij het overstappen op een vliegveld in Londen door een vliegtuig van de Turkse premier opgehaald. In zijn nieuwe vaderland was hij direct een nationale held.