Fors winstherstel IBM, analisten teleurgesteld, koers duikelt omlaag

ROTTERDAM, 18 JULI. Het Amerikaanse computerconcern IBM heeft zijn resultaten in het tweede kwartaal van dit jaar sterk verbeterd, maar ze bleven achter bij de verwachtingen van analisten. Wall Street reageerde heftig op de IBM-cijfers. De koers van het aandeel daalde met 4,5 dollar tot 95,75 dollar.

In de eerste zes maanden van dit jaar heeft de onderneming een nettowinst geboekt van 1,3 miljard dollar (2,16 miljard gulden). De omzet steeg over deze periode van 15,58 miljard naar 15,76 miljard dollar (26,16 miljard gulden).

IBM heeft de winststijging naar eigen zeggen te danken aan betere marktomstandigheden en aan een interne reorganisatie. “De omzet nam in het tweede kwartaal in alle belangrijke delen van wereld toe”, verklaarde IBM-bestuursvoorzitter John F. Akers gisteren tijdens de bekendmaking van de cijfers. “Vooral omdat de groei in onze dienstverlening en de verkoop van software doorzette.” Dat is volgens hem opmerkelijk, omdat IBM al geruime periode kampt met de gevolgen van de wereldwijde economische teruggang en de felle concurrentie in de automatiseringsbranche tot lagere prijzen leidt.

IBM maakte in 1991 nog zwaar verlies. Voor het eerst in zijn tachtigjarige bestaan bracht het computerconcern in dat jaar negatieve cijfers naar buiten. De winst daalde vorig jaar met 4,5 miljard gulden. De leiding van IBM voerde een rigoureus herstructureringsplan door, bedoeld om de kosten te verlagen en de flexibiliteit van de onderneming te vergroten. In 1991 werden 29.000 personeelsleden ontslagen, dit jaar moeten er nog eens minstens 20.000 omzien naar ander werk, waardoor IBM eind december nog ongeveer 325.000 werknemers zal hebben.

De winststijging over de eerste helft van 1992 levert per aandeel een winst van 2,29 dollar, tegen een verlies van 2,77 dollar in dezelfde periode van 1991. Het bedrijfsresultaat groeide van 1,43 miljard dollar naar 2,56 miljard dollar (4,25 miljard gulden).Amerikaanse analisten zijn echter nog niet tevreden. Deskundigen op Wall Street zijn van mening dat een aantal van de zelfstandig opererende werkmaatschappijen van IBM de komende maanden nog sterker moeten gaan bezuinigen om op die manier hun bijdrage aan de concernwinst te vergroten.

De managers van IBM Japan hebben deze boodschap niet nodig. De directie van de Japanse vestiging besloot begin 1992 om de salarissen van alle leidinggevenden te korten met vijf tot tien procent. De maatregel kwam na de bekendmaking van de tegenvallende bedrijfsresultaten over 1991.

Ook de Nederlandse IBM-dochter heeft het afgelopen jaar minder goed gedraaid. In 1990 boekte de onderneming nog een winst van 248 miljoen gulden, het jaar daarna bleef de winst steken op 122 miljoen gulden. Om de kosten terug te dringen, werd het personeelsbestand bij de verschillende vestigingen in 1991 teruggebracht van 5489 naar 5049 werknemers. De komende twee jaar moeten er nog bijna 600 personeelsleden vertrekken, zo maakte IBM Nederland eerder dit jaar bekend.