Faldo op voorsprong bij de Britse Open

ROTTERDAM, 18 JULI. Nick Faldo heeft halverwege het Britse Open een voorsprong van drie slagen genomen op de naaste concurrenten. Op de baan van Muirfield in Schotland kwam de Engelsman gisteren tot een score van 64, zeven onder par. Zijn totaal van 130 slagen na twee ronden betekent een nieuw record in de 121-jarige geschiedenis van het Open. Faldo is twaalf onder par. De Amerikaan John Cook (67) en de Schot Gordon Brand (68) staan negen onder par.

Nick Faldo, die vandaag 35 jaar is geworden, speelde op een enkele slag na de ideale ronde golf. Zijn scorekaart telde maar liefst negen drieën. Zeven daarvan kwamen tot stand van de negende tot en met de zestiende hole. De Amerikaan Steve Pate had lange tijd de leiding gehad en de stand van tien onder par bereikt. Faldo begon zijn demarrage met een magnifieke eagle-3 op de lange negende hole en voegde daar in korte tijd enkele birdies aan toe. Pate verloor twee slagen en de Britse favoriet nam de leiding in snel tempo over. Faldo streeft altijd naar perfectie op de golfbaan, maar de sport is er te moeilijk voor om dat te bereiken. Nukkig als een klein jongetje wiens speelgoed zojuist is afgepakt, ondergaat hij een mislukte putt van acht meter naar de hole. Hij stelt zeer hoge eisen aan zichzelf en gisteren was er dan eindelijk zo'n ronde dat hij de perfectie benaderde.

Het moet raar lopen wil Faldo zijn voorsprong nog uit handen geven. De bookmakers hadden hem vooraf al als de grootste kanshebber genoteerd. De regelmaat waarmee hij in ieder toernooi voor in het klassement eindigt, wordt door geen enkele andere speler geëvenaard. Van zijn laatste acht toernooien won hij het Ierse Open, eindigde hij zes keer bij de beste vier en werd hij een keer achtste. Gerekend over de laatste vijf jaar is Faldo de beste golfer met de lange slagen van tee tot green. Voor de golfsport is het misschien maar goed dat hij perioden heeft waarin zijn putten niet zuiver genoeg is, anders zou hij de helft van het aantal toernooien winnen. Maar gisteren lukte ook dat onderdeel. Faldo: “Ik heb een nieuwe methode van putten toegepast. Ik zwaai de putter nu met een ander tempo. Het is een tip van lord Leadbetter. We hebben de nieuwe stijl de codenaam Basil gegeven. Verder zeg ik er niets over. Het is topsecret.” Met lord bedoelt hij David Leadbetter, de coach die hem begeleidt en hem jaren geleden op het goede spoor heeft gezet.

De Amerikanen zijn met vier spelers vertegenwoordigd bij de beste zeven. John Cook is drie slagen achter, Steve Pate vier en Ray Floyd en Donnie Hammond, die 65 maakte, hebben vijf slagen in te lopen. Gordon Brand houdt de hoop van de Schotse fans levendig en deelt de tweede plaats met Cook.

    • Jan Ebbinge