De Werkersolympiade van 1936

“Men zou de wereld eens tonen wat een volk in vrijheid binnen de kortst mogelijke tijd tot stand kon brengen; en vooral Duitsland met zijn belemmerde en tendentieuze Olympiade wilde men een gevoelige les geven.” Lou Lichtveld, beter bekend onder zijn pseudoniem Albert Helman, schreef deze strijdvaardige woorden in Barcelona in de zomer van 1936.

Het enige forse accent in de nieuwe wijk wordt gevormd door twee zeer hoge en slanke flats pal aan zee, een hotel en een kantorencomplex, die een soort poort moeten vormen. Binnen dit strakke patroon en onder voorwaarde dat ze in de gevels vooral baksteen zouden verwerken, mochten achttien verschillende architectenbureau's hun gang gaan bij de bouw van de tweeënhalfduizend benodigde woningen. Die achttien waren de achtereenvolgende winnaars van de architectuurprijs van Catalonië.

    • Bas Blokker