Dasa ergert zich aan optreden ministerie bij overname van Fokker

ROTTERDAM, 18 JULI. Aan de vooravond van finale besprekingen over de overneming van een meerderheidsbelang in Fokker beschuldigt het Duitse vliegtuigconcern Dasa het ministerie van economische zaken ervan een perscampagne tegen Dasa te voeren.

Dasa beschuldigt Economische Zaken ervan de pers te hebben geïnformeerd over een overeenkomst tussen Fokker en Dasa, welke door het ministerie als “waardeloos” werd betiteld. In een gisteren uitgelekte brief schrijft Dasa-onderhandelaar dr. M. Bischoff, dat Economische Zaken door zijn optreden een klimaat heeft geschapen dat “een redelijke discussie nagenoeg onmogelijk maakt”.

Economische Zaken liet gisteren weten de brief te beschouwen als een element in de psychologische oorlogsvoering rond de besprekingen over de toekomst van de Europese vliegtuigindustrie.

Bischoff vraagt zich af of de basis “voor een vruchtbare investering van onze kant in Nederland al niet dramatisch beschadigd is”. Normaal gesproken, zo schrijft Bischoff, zou Dasa onder deze omstandigheden de besprekingen hebben beëindigd. Dat Dasa toch wil proberen tot een overeenkomst met minister Andriessen te komen, komt door het strategische belang van de herstructurering van de Europese vliegtuigindustrie. Daartoe worden komende maandag op het ministerie van economische zaken de besprekingen voortgezet.

De vorige week opgestapte commissaris en oud-topman van Fokker, F. Swarttouw, heeft weinig fiducie in dat overleg. De door Economische Zaken verlangde extra garanties zullen de weggegeven zeggenschap over het bedrijf niet kunnen compenseren, meent hij. “Als je besluit 51 procent te verkopen, ben je de macht kwijt, zo simpel is het”, aldus Swarttouw vandaag in De Volkskrant. Volgens hem heeft het Fokker-bestuur geen serieuze poging ondernomen om “op voet van gelijkheid” een plaats te verwerven in een nieuw te vormen Europees consortium.