Bestand in Bosnie met twijfel begroet

LONDEN, 18 JULI. De leiders van de strijdende partijen in Bosnië-Herzegovina zijn een staakt-het-vuren overeengekomen, dat zondagavond om zes uur plaatselijke tijd moet ingaan en zeker veertien dagen van kracht moet blijven.

Dat heeft EG-onderhandelaar Lord Carrington gistermiddag bekendgemaakt. In Sarajevo ging de strijd nog onverminderd door en in Bosnië zelf was de sfeer niet optimistisch.

Twee Franse militairen van de VN-macht zijn gisteren om het leven gekomen toen hun auto een mijn raakte op het vliegveld van Zemunik bij Zadar, een Kroatische stad aan de Adriatische Zee. Het is voor het eerst dat VN-militairen in het voormalige Joegoslavië om het leven zijn gekomen.

Volgens Lord Carrington hebben de drie partijen in Bosnië-Herzegovina, Moslims, Kroaten en Serviërs, afgesproken na morgenavond het vuur niet meer te openen, ook niet als ze geprovoceerd worden. De drie partijen waren eerder deze week al overeengekomen hun zware wapens onder internationaal toezicht te plaatsen, een toezicht dat in theorie in Sarajevo al bestaat maar waaraan de strijdende partijen zich volgens de VN hebben weten te onttrekken. De Portugese bemiddelaar, ambassadeur Jose Cutileiro, zei over dit bestand veel hoopvoller te zijn dan over de vorige, omdat de mate van realisme bij de besprekingen groter was geweest dan in eerdere fases van de onderhandelingen. De Bosnische president, Alija Izetbegovic, uitte echter zijn twijfel: “Karadzic (de Servische leider) heeft vele malen over een staakt-het-vuren gepraat, maar er nooit een geëerbiedigd.”

In de gezamenlijke verklaring van de drie partijen, die door Lord Carrington als “bemoedigend” werd omschreven, staat verder dat alle vluchtelingen het recht krijgen terug te keren naar hun woonplaats en dat de burgers hun bewegingsvrijheid zullen herkrijgen.

Intussen zitten duizenden gevluchte burgers en soldaten uit Bosnië sinds twee dagen zonder enig uitzicht op verbetering van hun lot vast in enkele treinen aan de grens tussen Kroatië en Slovenië. De volgens schattingen 3.500 tot 6.000 uit Bosnië verdreven militairen en burgers, voornamelijk Moslims die bombardementen door Serviërs en beschietingen door de Kroatische politie hebben overleefd, wachten sinds donderdag onder erbarmelijke omstandigheden tot een land hen wil opnemen. In de treinwagons heersen ellendige toestanden, verklaarde een woordvoerder van de hulporganisatie Caritas. Kinderen slapen onder de wagons, mannen en vrouwen liggen op de vloer of opgepropt in de bagagerekken. (Reuter, AFP, AP)