Acht jaar en tbs geëist voor moord

DEN BOSCH, 18 JULI. Acht jaar gevangenisstraf en terbeschikkingstelling met dwangverpleging is door officier van justitie mr. J. Boogers gisteren voor de rechtbank in Den Bosch geëist tegen twee Eindhovenaren die begin dit jaar de alleenwonende en geesteszieke R.B. om het leven hebben gebracht. Beide verdachten, van 21 en 22 jaar, hebben hun aandeel in de moord op de 31-jarige R. B. bekend. Een derde verdachte van zeventien jaar uit Helmond stond achter gesloten deuren voor hetzelfde feit terecht.

De verdachten en het slachtoffer woonden in hetzelfde flatgebouw aan de Bokrijkstraat in Eindhoven. Nadat het drietal hun eigen biervoorraad had opgedronken, gingen ze op zoek naar nog meer drank. In het flatgebouw werd bij verschillende woningen aangebeld. Uiteindelijk belandden zij bij B., die pas open deed na langdurig aanbellen. Bij hem vond het drietal wel drank. Zij besloten van de gelegenheid gebruik te maken hem aan de tand te voelen over het gerucht dat B. vrouw en kind om het leven zou hebben gebracht. Na een urenlange mishandeling bekende het slachtoffer uiteindelijk dit nooit begane misdrijf. B. overleed aan ernstig hersenletsel. Twee dagen later werd hij begraven in het vlakbij gelegen park. De verdachten stonden ook terecht voor mishandelen van een invalide bewoner van het flatgebouw in december 1991.