Winst na verlenging op olympische deelnemer Porto Rico Geen bijrol voor honkbalteam

HAARLEM, 17 JULI. De Nederlandse honkbalploeg heeft opnieuw voor sensatie gezorgd op de zestiende Haarlemse Honkbalweek. Porto Rico, de enige ploeg in Haarlem die naar de Olympische Spelen gaat, werd met 8-7 verslagen. De harde tik in het rechtsveld van Ralph Milliard met al twee man uit, ontlaadde de spanning na tien zenuwslopende innings gisteravond in het volgepakte honkbalstadion. Met die uithaal was Nederland meteen ook af van de figurantenrol, die het op papier van tevoren was toebedeeld en wordt er zelfs al voorzichtig aan een finaleplaats gedacht.

Van de veertien wedstrijden die Oranje in het verleden tegen Porto Rico heeft gespeeld werden er maar twee gewonnen. De laatste keer won Nederland met 3-2 tijdens het wereldkampioenschap van 1986 dat in Nederland is gehouden. Een magere score. Maar Porto Rico geldt dan ook als een van de tophonkballanden. Er wordt semi-professioneel honkbal gespeeld in dit Middenamerikaanse land en veel spelers vinden hun weg naar de Amerikaanse major leagues.

Coach Jan Dick Leurs heeft het succes overigens niet cadeau gekregen. Vooral in de beginfase zette Porto Rico bij een 1-0-voorsprong de Nederlandse ploeg zwaar onder druk. Via een aantal goed uitgevoerde dubbelspelen wist de formatie van Leurs een grotere achterstand te voorkomen. Toen de Nederlandse ploeg dan ook een voorsprong had genomen via gedegen slagwerk en een aantal fouten aan Portoricaanse zijde, leek het tij gekeerd. Maar dat pakte anders uit. In een slechte zevende inning, waarin maar liefst elf tegenstanders aan slag kwamen, werden vijf punten gescoord. Een inning later werd het zelfs 7-7.

“Na de wissel van werper Patrick van Doorn, die het uitstekend heeft gedaan”, aldus Leurs, “liep het mis. Jan van Gorkum gooide geen slag, zodat ik hem na twee slagmensen al moest wisselen. Maar Paul Nanne was ook niet echt scherp. Hij worstelde vooral met scheidsrechter Bodaan. Die zag maar weinig slagballen van hem en dat is uiterst frustrerend. Ik heb toen Geoffry Kohl op de heuvel gezet en die heeft zich goed geweerd.”

Met steun van fouten van de tegenstander op kritieke momenten en een blunder van een scheidsrechter, die "schijn' meende te constateren, kon Jeffrey Cranston voor Oranje uiteindelijk in de verlenging het winnende punt scoren. Daarmee is de Nederlandse ploeg steviger op een tweede rangschikking gekomen, vlak achter Japan.

Als Nederland zaterdag van de Sullivans wint, staat het in de finale vrijwel zeker tegen Japan. Daarvan werd eerder met 10-0 verloren. Leurs wil echter niets liever dan van het imago af te komen dat Nederland wel aardig presteert maar het op cruciale momenten de laatste jaren laat afweten.

    • Joop Köhler