"Voor Philips geldt hier de wet van Murphy'

Op een schaal van menselijke onzekerheid scoren de Philips beleggers de laatste tijd hoog.

Vanmorgen gaf een groot deel van hen nog eens blijk van het diep gezonken vertrouwen in het Eindhovense electronikaconcern. Berichten dat het HDTV-project hapert en het vertrek van twee belangrijke stafmanagers brachten velen tot wanhoop. Massaal boden beleggers vanmorgen hun "Flippen' aan. De omzet overschreed aan het begin van de middag de grens van drie miljoen aandelen terwijl de gemiddelde dagomzet over de laatste 12 maanden niet meer dan 1,1 miljoen aandelen bedraagt. De koers kelderde hard: na drie uur handel was een aandeel Philips nog 25,60 gulden waard. De totale koersval kwam daarmee op ruim 11 procent.

Een maand gelden zakte Philips ook al flink weg. De bijstelling van de winstverwachting voor 1992 sloeg toen de bodem onder de koers weg. In een dag zakte de beurswaarde van Philips toen van 12 miljard gulden naar 9,8 miljard gulden. Precies tien dagen geleden kreeg Philips een volgende klap. De algehele malaise in de concumentenelectronika zet de koers steeds verder onder druk. Vandaag bleek dat de ellende voor Philips nog niet voorbij is. Met de ontwikkeling van een aantal nieuwe consumentenprodukten, waarop alle hoop voor de komende jaren is gevestigd, gaat het niet goed.

“Beleggers zijn ontzettend onzeker geworden. Sommigen denken dat de hele boel zal instorten en willen zo snel mogelijk van hun stukken af”, zei een handelaar vanmorgen. “Philips valt nu echt onder de wet van Murphy: als er één ding fout gaat, gaat alles fout. Er lijkt geen einde aan de tegenvallers te komen”, wanhoopte een drukke hoekman vanmorgen.

De koersval van de afgelopen vier weken resulteert in een beurswaarde die inmiddels steeds verder onder die van dochter Polygram komt te liggen. Vanmorgen kwam de beurswaarde bij een koers van 25,60 gulden op 7,9 miljard gulden. Polygram, dat vanmorgen een gulden verloor op 48,30 gulden, heeft een beurswaarde van 8,2 miljard gulden. Nog onthutsender is de beurswaarde van Philips gerekend zonder Polygram: die bedraagt op dit moment nog maar 1,3 miljard gulden. Als Philips 22,70 gulden waard is, is Philips zonder Polygram op de beurs niets meer waard. Op dit moment lijken alleen koopjesjagers verdere koersval van Philips nog te kunnen stuiten.

    • Max Christern