Talisman no. 62

In Abcou gloort de deeghouw. Wat is een deeghouw? Niet de houw van een degen. Wel een werktuig (precieser is Van Dale niet) dat wordt gebruikt bij het maken van papier. Op dat papier verschijnen vroeger of later inktvlekken in de vorm van letters.

Men heeft de keus tussen 26 letters. Die worden in allerlei volgordes achter elkaar gezet.

Toch hebben de letters een eigen vaste volgorde. Soms, maar niet oft, gebeurt het dat letters van een woord in hun alfabetische volgorde staan.

Wat is deeghouw? Deeghouw is het langste woord in Van Dale dat zijn acht letters in de alfabetische volgorde heeft staan.

Wat is Van Dale? Dat is een Nederlands woordenboek waarin het woord deeghouw het langste goedgeordende woord is. Vind of verzin een langer woord, in het Nederlands of in een vreemde taal met de letters in alfabetische volgorde.

Vind of verzin een woord of een eigennaam, zoals Abcou.

Vind of verzin een woord of een zin, zoals de eerst zin van deze Talisman. Laten we afspreken dat verzindsels met letterherhaling zoals "Ik ben bóóóóóóós' niet mogen.

Stuur wat u vervond op aan Talisman, NRC Handelsblad, Paleisstraat 1 in Amsterdam (Postcode? Kom nou. Ze weten in Amsterdam heus wel waar het Paleis staat) en win de prijs. Wat is die prijs? Dat kunt u alleen te weten komen door hem te winnen.

Oplossing Talisman no. 61

Er moet, zo had Talisman zich voorgenomen, ook een vraag zijn waarop niemand het goede antwoord weet. Dit was die vraag.

Hier is het goede antwoord. Alle dertig woorden staan in het grote Oxfordse woordenboek der Engelse taal. De eerste tien (genever, palingman, dop...) heeft het Engels zonder scrupules van ons overgenomen. De tweede tien (duiker, steenbok, volkswil...) zijn via het Afrikaans naar het Engels verhuisd. De laatste tien (brandy, frow, manikin...) zijn volgens het woordenboek van Nederlandse afkomst (Brandewijn, vrouw, manneke...).

Niemand wist het. Er waren toch inzendingen. Die stelden dan weer Talisman voor een vraag. Zo dacht Elsje Jongvoet uit Goudsedam dat de woorden afkomstig waren uit de 19de, 20ste en 21ste eeuw.

Niemand won, dus volgende keer een dubbele prijs.