Partijen Bosniëkomen in Londen nader tot elkaar

LONDEN/SARAJEVO, 17 JULI. Bij de vredesbesprekingen over het conflict in Bosnië lijkt het gisteren tot een eerste bescheiden succes te zijn gekomen. De Bosnische minister van buitenlandse zaken zei vanochtend van EG-bemiddelaar Cutileiro te hebben vernomen dat de drie strijdende partijen hebben ingestemd met het plan de zware wapens in Bosnië onder internationaal toezicht te plaatsen.

Cutileiro en de voorzitter van het EG-vredesoverleg, Lord Carrington, spraken gisteren voor de tweede opeenvolgende dag achtereenvolgens met de leiders van de drie strijdende partijen in Bosnië, minister Silajdzic, de Serviër Karadzic en de Kroaat Boban. Aangezien Silajdzic weigert met Karadzic aan één tafel te zitten - gisteren bleef hij bij die weigering met het argument dat “de joden ook niet met Hitler hebben gepraat” - spreekt het drietal telkens afzonderlijk met een EG-bemiddelaar. Cutileiro heeft de uitlatingen van de minister over een eerste akkoord niet bevestigd.

Eerder gisteren stelde Karadzic een bestand in Bosnië voor dat veertien dagen zou moeten duren, als eerste stap op weg naar een beëindiging van de oorlog. De leider van de Servische "republiek' binnen Bosnië meldde ook dat hij de Serviërs die in het zuidoosten van Bosnië de stad Gorazde belegeren opdracht had gegeven het vuren te staken en inkomend vuur van de moslim-verdedigers in de stad niet te beantwoorden. Het Joegoslavische persbureau Tanjug bevestigde later dat het opperbevel van het Servische leger zijn troepen die opdracht had overgebracht.

Op het strijdtoneel was daarvan evenwel niets te melden: gisteren lag Gorazde de hele dag onder zwaar artillerievuur van de kant van de Serviërs, die de stad al sinds april omsingelen en belegeren. Radio-amateurs in de stad meldden dat van een wapenstilstand geen sprake was.

VN-functionarissen beschuldigden de Serviërs gisteren van het saboteren van pogingen de 70.000 inwoners van Gorazde van voedsel te voorzien. In de stad is al sinds het begin van de belegering geen voedsel meer aangevoerd. Een VN-woordvoerder maakte gisteren ook melding van de aankomst van 25.000 moslim-vluchtelingen in Kroatië; ze waren door Servische troepen uit hun dorpen in Bosnië verdreven in het kader van de "etnische schoonmaak' die doorgaans volgt op de verovering van een gebied door de Serviërs of de Kroaten. (Reuter, AP)