Overname van Fokker bezorgt TU

ROTTERDAM, 17 JULI. De Technische Universiteit Delft vreest dat hoogwaardige werkgelegenheid uit Nederland verdwijnt als de Duitse vliegtuigbouwer Dasa bij de voorgenomen samenwerking met Fokker de meerderheid van de aandelen krijgt. Nederland zou voorgoed een technologische speerpunt verliezen. Dat schrijft de TU vandaag in een brandbrief aan minister-president Lubbers, minister van economische zaken Andriessen en bestuursvoorzitter Nederkoorn van Fokker.

In de brief, ondertekend door negen hoogleraren, onderstreept de TU het belang van een nationale vliegtuigindustrie in Nederland. De universiteit voorspelt in het bijzonder schadelijke effecten voor de technische-wetenschappelijke infrastructuur van de lucht- en ruimtevaarttechniek. Die bestaat, aldus de TU, voornamelijk uit het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR), de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU in Delft en de Hogeschool Haarlem.

De TU vreest de gevolgen van een samenwerking waarin Dasa de zeggenschap over de Nederlandse vliegtuigfabrikant verwerft. “Ernstig betwijfeld moet worden of Fokker vervolgens bij het ontwerp en de bouw van nieuwe verkeersvliegtuigen nog een leidinggevende rol zal spelen indien daarover geen bindende afspraken zijn gemaakt. Het is ook nog maar de vraag of Fokker nog zelf de toeleveranciers van de benodigde technisch-wetenschappelijke kennis zal kunnen kiezen. Zelfs als producent van onderdelen aan Dasa kan de positie van Fokker in gevaar komen omdat diverse landen hard op zoek zijn naar werkgelegenheid en klaar zullen staan om "goedkoper' te leveren.”