Onzekere beleggers laten Philips vallen

AMSTERDAM, 17 JULI. Iedereen op het Damrak keek vanmorgen bezorgd naar de vrije val van Philips. Beleggers gooiden massaal hun aandelen in de verkoop na berichten dat twee managers voor vitale nieuwe produkten zijn opgestapt. Ook zou het HDTV-project in gevaar zijn. De koers zakte vanmorgen 11 procent.

AMSTERDAM De beslissing van de Bundesbank het disconto te verhogen, drukte de stemming op de beurs. De EOE-index daalde in de eerste uren bijna drie punten. De zwakke dollar (1,65 gulden) en de lagere koersen op de beurzen in Londen en Frankfurt versterkten het ongunstige sentiment op het Damrak.

Een van de weinige fondsen die nog enigszins bleven liggen was Heineken, al ging er bij de bierbrouwer ook nog een gulden van de koers af op 172,70 gulden.

“Er vallen nu links en rechts rake klappen”, zei een handelaar vanmorgen. Naast Philips viel de koersval van Daf op. De koers belandde onder de twintig gulden. Omstreeks het middaguur was een aandeel Daf 19,70 gulden waard.

NEW YORK Ross Perots terugtreden uit de strijd om het Amerikaanse presidentschap vormde gisteren aanleiding voor koerswinst op Wall Street. Het negatieve effect van de stijging van het Duitse disconto werd daardoor in een klap goedgemaakt. Het Dow Jones-industrieel gemiddelde sloot 16,22 hoger op 3361,64.

LONDEN De disconto-verhoging van de Bundesbank had op de handel in Londen een negatief effect. De aandelenkoersen zakten vanmorgen fors in. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren drie punten lager sloot op 2.483,4, stond omstreeks het middaguur op een verliers van 19,1 punten.

FRANKFURT Op de Duitse beurs zakten de koersen vanmorgen flink in. De Bundesbank-beslissing, waarop iedereen de hele week had zitten wachten, kwam voor de beurs als een onaangename verrassing. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 5,91 punten hoger sloot op 1.740,53, stond omstreeks het middaguur op een verlies van ruim 22 punten.

TOKIO Op een lusteloze Japanse beurs sloot het Nikkei-225-koersgemiddelde vanmorgen voor de tweede achtereenvolgende dag lager. Het verlies bedroeg 439,59 punten (2,6 procent) op een slot van 16.548,07.