Nederlanders na Denen de actiefste zonnebaders

AMSRERDAM, 17 JULI. Bijna driekwart van de Nederlanders is zonnebader. Daarvan loopt een derde zonnebrand op, tweederde krijgt een bruin kleurtje. Jaarlijks krijgen 20.000 mensen huidkanker door teveel in de zon liggen.

Alleen de Denen zijn grotere zonaanbidders dan wij. Van de Nederlanders neemt 73 procent regelmatig een zonnebad, in Denemarken is dat 74 procent. Het Europees gemiddelde ligt op 68 procent. In de Zuidelijke landen wordt minder gezond dan in de onze hemisferen “omdat Zuid-Europeanen met de zon leven en Noord-Europeanen de zon veel meer opzoeken”, zo luidt de conclusie van een EG-onderzoek naar zongedrag.

Het onderzoek werd gehouden in het kader van de actie "Europa tegen kanker'. In deze actie wordt gewezen op de gevaren van teveel zonlicht voor de huid: Niet te lang zonnen, niet zonnen op het heetst van de dag en altijd crème gebruiken is het parool van de kankerbestrijding.

Op de Dam in Amsterdam is sinds april een centrum geopend waar informatie over het zonnen wordt gegeven. De Nederlandse kankerbestrijding wil voorkomen dat het aantal gevallen huidkanker verder stijgt. In het algemeen is huidkanker goed te behandelen. Bij de meest voorkomende vorm van kanker, basale cellencarcinoom, geneest iedereen. Een meer agressieve vorm van huidkanker, melanoom, komt echter steeds vaker voor. Van de 1750 geconstateerde gevallen in 1990 zijn er 350 overleden.

Uit onderzoek blijkt dat mensen zich over het algemeen goed bewust zijn van de gevaren van teveel zon. “Maar weten en doen zijn verschillende dingen”, aldus de kankerbestrijding. Zo zet slechts 22 procent van de Nederlanders een zonnehoed op zijn hoofd en 64 procent gebruikt zonnebrandcreme. Van de mensen die zich insmeren letten de meesten niet voldoende op de beschermingsfactor. Met folders, boekjes en voorlichting hoopt de kankerbestrijding "verstandiger zongedrag' onder de Nederlanders af te dwingen.