Minister Iran, bekogeld met eieren, bekort bezoek aan Bondsrepubliek

BONN, 17 JULI. De Iraanse minister van buitenlandse zaken, Ali Akbar Velayati, heeft gisteren een tweedaags bezoek aan de Bondsrepubliek afgebroken nadat zijn auto in Potsdam door leden van een Iraanse verzetsorganisatie was bekogeld met eieren en een fles. Zijn collega Klaus Kinkel heeft inmiddels namens de Duitse regering excuses aangeboden.

Het belangrijkste deel van Velayati's bezoek, een gesprek met kanselier Kohl en afspraken over (her)intensivering van de Duits-Iraanse handel, was toen al achter de rug. In beginsel is ook afgesproken dat Kohl een bezoek aan Iran brengt, al is nog geen datum bepaald. De relatie tussen Bonn en Teheran is de laatste maanden aan het verbeteren, met name sinds mede dankzij Iraanse invloed op de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah in Libanon in juni de Duitsers Strübig en Kemptner vrijkwamen na jaren van gijzeling door de familie Hamadi. Die familie had via deze gijzeling de vrijlating van twee Hamadi-broers uit Duitse gevangenissen willen bewerkstelligen, danwel verlichting van hun situatie. De beide broers zitten in Duitsland gevangen wegens terroristische activiteit.

Volgens Duitse media heeft Kinkel bij Velayati de schending van mensenrechten in Iran slechts “plichtmatig” ter sprake gebracht. Begin deze week had de Duitse minister in Turkije de schending van mensenrechten ernstig gekritiseerd en daaraan de conclusie verbonden dat dat land om die reden voorlopig nog geen lid kan worden van de Europese Gemeenschap.

Na het vrijkomen van Stübig en Kempter heeft de Duitse regering onderstreept dat geen concessies waren gedaan aan Teheran, Hezbollah of de familie Hamadi. Inmiddels is echter niet alleen verbetering van de handelsbetrekkingen afgesproken, maar ook zijn de broers Hamadi, zoals zij wilden, nu samen in één gevangenis (in Saarbrücken) waar zij een ruimere bezoekregeling hebben gekregen. De oudste van de broers, Abbas, heeft een verzoek om invrijheidstelling ingediend voor midden 1993, als hij de helft van zijn straf heeft uitgezeten.