Man bekent racistische aanslagen

DEN HAAG, 17 JULI. De Haagse politie heeft gistermiddag een 35-jarige man aangehouden, die ervan wordt verdacht in de eerste helft van dit jaar vijf aanslagen op onderkomens van migrantenorganisaties te hebben gepleegd. De man heeft bekend.

Het onderzoek kwam in een stroomversnelling nadat op 10 juli in het Haagse Zuiderpark in een prullenmand een bom was gevonden. In het park werd op dat moment het intercultureel festival "Milan' gehouden. Op de verpakking kon de politie een goede vingerafdruk achterhalen, die werd vergeleken met fragmenten van vingerafdrukken op een krant waarin een eerdere, wel ontplofte bom had gezeten. Via het geautomatiseerde vingerafdrukkensysteem van de politie kon daarna de identiteit van de verdachte worden achterhaald. Zijn afdruk zat in het systeem wegens eerdere misdrijven. Grafologisch onderzoek aan de hand van eerder gestuurde "claimbrieven' bevestigde de identiteit van de verdachte. Ook de materialen die voor de bom zijn gebruikt bleken overeen te komen met de eerder geplaatste explosieven. In zijn woning werden ook spullen aangetroffen voor het maken van bommen. De man heeft verklaard geen lid te zijn van een rechts-extremistische organisatie, maar wel een hekel te hebben aan buitenlanders. In zijn brieven vermeldde hij als afzender "Rechts Extremistische Commando's'.