In weekeinde grote drukte op de wegen verwacht

DEN HAAG, 17 JULI. Nederland beleeft dit weekeinde de grootste vakantie-uittocht van het jaar. Dat komt vooral doordat in de regio Midden-Nederland (Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland) de bouwvakvakantie is begonnen, terwijl ook tal van scholen zijn gesloten. De ANWB verwachtte vanochtend zo'n drie miljoen Nederlanders op de weg, van wie er circa twee miljoen naar het buitenland trekken.

Vertragingen kunnen volgens de ANWB ontstaan op de grote wegen naar het zuiden en oosten (vooral de trajecten Utrecht-Eindhoven-Maastricht en Den Haag-Utrecht-Oberhausen) en de wegen richting kust en Veluwe. De drukte zou in de loop van deze dag op gang komen en tot in de avond voortduren. Ook zaterdag moet met extra verkeer worden gerekend.

Ook Duitsland, waar de vakanties in de dichtbevolkte deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn begonnen, verwacht een grote drukte met bijbehorende verkeerscongesties. In het Ruhrgebied en Sauerland zijn op vrijwel alle belangrijke doorgaande routes vertragingen te verwachten. Bij diverse grensovergangen met Oostenrijk en Zwitserland worden wachttijden voorspeld.

In Frankrijk zullen naar schatting van politie en toeristische organisaties circa drie miljoen mensen gebruik maken van de autoroutes. Hoewel er minder problemen te verwachten zijn dan vorig weekeinde, wordt met filevorming gerekend op de route naar het zuiden (met Lyon als berucht knooppunt) en die naar Bordeaux en Normandië-Bretagne. Omdat dit weekeinde ook de belangrijkste Alpen-etappes in de Tour de France worden verreden, zullen ook de wegen naar en in de Franse Alpen de nodige drukte te verwerken krijgen.

In Italië moet vooral het verkeer naar de noordelijke meren, richting kust en op de Brenner-autoweg met filevorming en vertragingen rekening houden. De aankomst van de Tour zaterdag in Sestrières kan ook daar in ruime omgeving extra verkeersdrukte teweeg brengen.