Homburg zal vleesfabriek in Cuijk reorganiseren

UTRECHT, 17 JULI. Het vleeswarenconcern Homburg, dat vorig jaar 25 miljoen gulden verlies heeft geleden, wil drastisch reorganiseren in het hart van de onderneming, de vleesverwerkingsfabriek in Cuyk. Daarbij komt de helft van de honderd arbeidsplaatsen te vervallen.

Dat heeft het concern vanmorgen bekendgemaakt. Begin deze week heeft Homburg voor de vleeswarenfabriek en de holding uitstel van betaling gekregen. De winstgevende conservenpoot blijft buiten de surséance. De afslanking houdt verband met een produktiebeperking die volgens bewindvoerder Emmerich nodig is om de rentabiliteit van de onderneming op te krikken. “Homburg heeft geen andere keus. Als er nu één dochter failliet gaat, is het hele bedrijf niet meer te redden.” Bij Homburg werken in totaal 480 mensen.

Voorts is het volgens de bewindvoerder nodig dat de financiering van Homburg drastisch wordt geherstructureerd. “Thans worden de verschillende onderdelen van het concern door verschillende banken gefinancierd, waardoor niet slagvaardig geopereerd kan worden”.

Een derde noodzakelijke stap, aldus Emmerich, is de verkoop van onroerend goed van de onderneming in Cuijk. Daarmee zou de hypotheekschuld aan een van de belangrijkste schuldeisers, de Nationale Investerings Bank (NIB), kunnen worden afgelost.

Onder de schuldeisers bevinden zich de ABN Amro, NMB Postbank (dat nog 13,5 miljoen gulden van de holding tegoed heeft) en NMB Heller, die de debiteuren van Homburg heeft overgenomen. Samen hebben ze, aldus Emmerich, “enkele honderden miljoenen” van Homburg tegoed. “Zij zullen een reëel percentage van hun vordering terugkrijgen”.

De aandeelhouders, die hun aandelen onlangs tot eentiende afgestempeld zagen, zullen worden verzocht in te schrijven op een onderhandse emissie. Volgens Homburg-directeur H. van der Kaaden, heeft een aantal grote aandeelhouders zich daartoe inmiddels bereid verklaard.