Hard "nee' Dasa tegen Andriessen

AMSTERDAM, 17 JULI. Het Duitse vliegtuigbouwconcern Deutsche Aerospace (Dasa) houdt vast aan zijn volledige zeggenschap bij Fokker na overname van de Nederlandse vliegtuigbouwer. De belangrijkste eisen van minister J. Andriessen (economische zaken) om een vliegtuigindustrie in Nederland te houden en Fokker de leiding te geven in een Europees consortium zijn voor Dasa niet acceptabel.

Dasa-onderhandelaar M. Bischoff en zijn Nederlandse gesprekpartner R. Hendriksen, lid van raad van de bestuur van Fokker, wezen er gisteren nog eens op dat Fokker en de Nederlandse staat na de overname in een ondergeschikte rol komen. Vooral het langdurige veto dat Andriessen eist is voor Dasa onverteerbaar, zo maakte Bischoff gisteren duidelijk. Nederland moet genoegen nemen met een rol op de achtergrond als het staatsbelang van 31,6 procent eenmaal is verkocht. Fokker krijgt van Dasa niets te vertellen over de plaats van produktie van de nieuwe generatie vliegtuigen.

Bischoff liet gisteren dreigend weten dat er voor Fokker geen beter alternatief meer is als de verkoop niet doorgaat. Nederland overvraagt, in de ogen van Dasa, en wil garanties voor behoud van alles wat het nu aan zeggenschap heeft. Nederland eist volgens Dasa het onmogelijke door zeggenschap te willen zonder straks nog een aandeel te bezitten.

Andriessen stelde deze week een aantal nieuwe voorwaarden aan de verkoop van Fokker, die in de praktijk neerkomen op een nieuw contract. Maandag onderhandelt hij in Den Haag met Dasa-topman J. Schrempp in aanwezigheid van de eerste man van Fokker, E. Nederkoorn. Bischoff zei gisteren optimistisch te zijn over de afloop van dit gesprek, waarin wordt beslist of de onderhandelingen worden voortgezet.