Filmnet krijgt concessie voor commerciële televisie

RIJSWIJK, 17 JULI. Aan Filmnet-abonneetelevisie is vanmiddag op het ministerie van welzijn, volksgezondheid en cultuur als eerste toestemming verleend om van uit Nederland commerciële televisie te gaan uitzenden. Tot nu toe kon dit alleen van uit het buitenland.

Filmnet wordt echter geen commerciële zender zoals bijvoorbeeld RTL 4, benadrukte algemeen directeur Ph. R. Bisschop van Filmnet na de uitreiking van de licentie. Filmnet wil de nieuwe vrijheid benutten om enkele uren per dag op de kabel reclame te gaan maken voor haar abonneetelevisie door middel van voorvertoningen en andere aan de abonneefilms gelieerde programma's. De toestemming geldt voor tien jaar. Eerder kreeg Radio Noordzee dezelfde toestemming om op de radio commerciële uitzendingen van uit Nederland te beginnen. Er is inmiddels nog een nieuwe aanvraag voor commerciële televisie van uit Nederland bij WVC binnen gekomen.

De groei van abonneetelevisie in Nederland is bij de verwachtingen achter gebleven door de grote verspreiding van videorecorders en de concurrentie van speelfilms op de televisie. Filmnet, dat meer dan 100.000 abonnees heeft, werkt samen met de Zuidafrikaanse abonneetelevisiemaatschappij M Net.