Duits disconto met 0,75 pct. omhoog

ROTTERDAM, 17 JULI. De Duitse Bundesbank heeft gisteren het disconto, de rente die de centrale bank berekent aan de handelsbanken, verhoogd met 0,75 procentpunt tot het naoorlogse record van 8,75 procent. Van de andere EG-landen ging alleen Italië mee in de renteverhoging.

Volgens Bundesbankpresident Helmut Schlesinger was disconto-verhoging nodig om de inflatie en de te grote krediet- en geldomvang terug te dringen en om het vertrouwen in de D-mark te versterken. De Bundesbank handhaafde echter het niveau van de voor het geldverkeer belangrijker Lombard-rente (9,75 procent).

De reacties uit het Duitse bedrijfsleven waren over het algemeen positief. De Duitse banken, die gevolgen voor hun florerende kredietbedrijf vrezen, en de regering in Bonn zijn echter teleurgesteld. Minister Waigel (financiën) zei te hopen dat de renteverhoging “de economische ontwikkeling in Oost- en West-Duitsland niet zal bemoeilijken”. Ook minister Möllemann (economische zaken) toonde zich “ongelukkig”.

De internationale reacties op de Duitse renteverhoging waren lauw. Het enige EG-land dat de Bundesbank volgde was Italië. Direct na het Duitse besluit verhoogde de Banca d'Italia het disconto eveneens met 0,75 procentpunt, tot 13,75 procent, in een poging speculatie op devaluatie van de lire de kop in te drukken. Het besluit wordt beschouwd als een teken van de omvang van de financiële problemen in Italië, die worden vergroot door scepsis in internationale financiële kringen over het vermogen en de bereidheid daar iets aan te doen. Op 5 juli was het disconto al een vol procent verhoogd, maar de speculatie tegen de lire bleef aanhouden.

De Nederlandsche Bank liet het disconto ongewijzigd. Wel werd de rente op speciale beleningen met 0,2 procent verhoogd om de gulden tegen de mark te verdedigen. De koers van de gulden bleef gelijk. Voor huizenbezitters met een hypotheek heeft de Duitse discontoverhoging vooralsnog geen gevolgen.

In Spanje ging de rente 0,1 procentpunt omhoog om de peseta te verdedigen. De Nationale Bank van België verhoogde de rente op voorschotten aan financiële instellingen met 0,15 procentpunt.

De dollar daalde slechts licht na het nieuws van de Duitse renteverhoging. Volgens analisten is het goed mogelijk dat de daling eerder verband hield met tegenvallende economische cijfers.