Compromis in zicht in confrontatie bij Palestijnse universiteit

TEL AVIV, 17 JULI. Volgens radio Israel is een oplossing in zicht voor het al enkele dagen durende Israelische beleg van de Palestijnse Al-Najah universiteit in Nablus.

Door het Israelische leger gezochte gewapende Palestijnen op de campus van de universiteit op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn bereid hun wapens af te geven en naar Jordanië te vertrekken. De Israelische onderhandelaars staan erop dat deze Palestijnen “vrijwillig” drie jaar in ballingschap gaan. Over de termijn, die door de Palestijnen is afgewezen, wordt vandaag verder onderhandeld.

Behalve zo'n twintig gezochte Palestijnen bevinden zich op de campus meer dan tweeduizend studenten. Volgens Palestijnse woordvoerders wordt de situatie op de campus “ondraaglijk” en is er een gebrek aan voedsel en medicijnen.

Zes Israelisch-Arabische parlementsleden hebben vanmorgen druk op premier Yitzhak Rabin uitgeoefend in dit belangrijke Israelisch-Palestijnse prestige-duel soepelheid te betrachten. Zij willen ook tot de campus van de Al-Najah universiteit worden toegelaten, wat gisteren door de bezettingsautoriteiten werd verhinderd.

Rabin heeft er met de komst van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, naar Jeruzalem zondag en zijn bezoek aan Egypte van volgende week belang bij de kwestie Al-Najah zonder bloedvergieten op te lossen. Israelische waarnemers zijn van mening dat een Israelisch-Palestijns compromis over deze zaak een positieve invloed zal hebben op het overleg over de Palestijnse bestuursautonomie. Aan de Palestijnse kant speelt Faisal Husseini in nauw overleg met PLO-leider Yasser Arafat een hoofdrol in het overleg met Israel. Een ook voor de Palestijnen eervol compromis zal volgens Palestijnse bronnen zijn prestige onder de Palestijnse bevolking in bezet gebied vergroten.