Waar Paul McCartney naar de markt gaat

Spitalfields. Ieder zondag van 9-15u in de City van Londen.

Als je in Engeland in een supermarkt groente of fruit koopt is het vaak al bedorven voordat je thuiskomt. Veel mensen zijn zich er wel van bewust dat onbespoten appels en wortels lekkerder en gezonder zijn, maar kopen toch de goedkopere bespoten exemplaren. Elizabeth Taylor - niet de actrice maar het voormalig fotomodel - houdt zich intensief bezig met gezond eten. Een paar maanden geleden organiseerde zij een alternatieve markt bij Spitalfields in de City van Londen.

Spitalfields was 300 jaar lang een van de belangrijkste groothandelsmarkten in Londen, samen met de vleesmarkt van Smithfield en Leadenhall. In 1682 opgezet als groentemarkt, functioneerde Spitalfields aanvankelijk vanuit een krakkemikkige warboel van gebouwtjes. Aan het eind van de 19de eeuw kreeg de markt onderdak in één grote ruimte - een victoriaans gebouw afgedekt met glas en ijzer. Tot 1990 werd heel Londen van hieruit voorzien van groente en fruit. Door lucratieve stadsvernieuwingen in dit drukke gebied van de City, verhuisde de markt twee jaar geleden naar Leyton. Gelukkig besefte de Spitalfields Development Group dat het zonde zou zijn om de historische buurt af te breken. Het victoriaanse gedeelte mag daarom blijven staan, al wordt het aanbouwsel uit de jaren twintig waarschijnlijk afgebroken.

Elizabeth Taylor kreeg de kans om twee idealen tegelijk te verwezenlijken: een verse groente- en fruitmarkt op een plaats waar de verkoop van fruit en groente traditie was. Iedere zondag, tussen 9 en 15 uur, staan nu in de City ongeveer 25 kramen. Twee van de grootste verkopen onbespoten groenten en fruit, dat wel een week lang houdbaar blijft. Er is een kraam waar je het lekkerste brood van Groot-Brittannië kunt krijgen - naar men zegt gemaakt door een bakker uit Wales, die iedere week naar Londen reist. Er zijn kruiden te koop - in potjes en los - die je al van verre kunt ruiken; kazen in alle soorten, diervriendelijk vlees en het lekkerste ijs dat ik ooit heb gegeten. In sommige kramen wordt zelfgemaakte jam en koekjes verkocht. En ook De Rit huurt een kraam in Spitalfields, waar verschillende soorten honing en - helaas - heel vieze honingdrop te koop zijn. De meeste kraamhouders zijn quasi-hippie, maar er staan ook boeren die hun oogstrestanten proberen te slijten.

De "alternatieve' markt trekt min of meer gelijkdenkende handelaren aan. Zo zijn er stalletjes met etnische kunst, "save the earth' t-shirts en reformwaren. De dichtbijgelegen Whitechapel Art Gallery heeft als onderdeel van haar zomertentoonstelling tot 5 augustus installaties op de markt geplaatst. Ook hier is de filosofie van de markt doorgedrongen - je ziet op elkaar gestapelde fruitdozen, planken met aardbeiengelei, boven elkaar gerangschikt en gesmolten in de hitte. Het merkwaardigst is de Fruit Swarm van Cornelia Parker. Honderden ijzeren draden met gedroogd fruit hangen in een verduisterde ruimte midden op de markt. Dicht bij een brandend lampje verdringt het fruit zich, alsof het tegen het licht opvliegt.

Liz Taylor is enthousiast over het succes van haar project. Spitalfields is iedere week afgeladen vol met mensen die hier hun wekelijkse inkopen doen. Zelfs Paul McCartney laat zijn fruit en groente hier kopen. Taylor propageert dat kinderen gezond moeten leren eten. Volgens mij gaat het niet alleen om kinderen, het zou ook aardig zijn als volwassenen gezond leerden eten.

    • Josine Meijer