Vuil water

Olympische deelnemers aan het plankzeilen hebben geklaagd over het vuile water waarop zij moesten trainen.

Ze troffen in het water bij Barcelona onder meer dode ratten, condooms en gedumpte koelkasten aan. Een jaar geleden klaagden de zeilers in de pre-Olympische wedstrijden ook al steen en been over de troep, waar zij de boten en de surfplanken doorheen moesten sturen. De Internationale Zeil Unie (IYRU) drong toen bij de Spaanse organisatoren aan op een uitgebreide schoonmaakactie. Die is kennelijk achterwege gebleven. “Als je wat water binnenkrijgt proef je gewoon de vuiligheid”, zei de Noor Per Gunnar Haugen na een tochtje over het olympische traject Parc de Mar, nauwelijks vijf kilometer uit de kust. “Er drijft van alles in de zee”, constateerde de Griek Nikolaos Kaklamankis. “Zeewier, plastic zakken, condooms, wc- handdoekjes. Het is een afschuwelijk gezicht. Griekenland is erg, maar dit slaat alles.”

Volgens Henri van der Aat, voormalig Nederlands bondscoach en nu technisch gedelegeerde van de IRYU, en unie-directeur Jaime Guardiola was de kwaliteit van het water tot voor kort ruim binnen de veiligheidsvoorschriften van de Europese Gemeenschap. Zij wijten de vervuiling van de Middellandse Zee aan recente regenbuien. Daardoor zou afval van de heuvels de rivieren in zijn gegleden en vervolgens in de zee rond Barcelona terecht zijn gekomen.