Visum

Het Bulgaarse IOC-lid Iwan Slavkov mag zijn land niet uit om de 99ste IOC-Sessie en de Olympische Spelen in Barcelona bij te wonen.

Hij kreeg geen uitreisvisum, zijn twee paspoorten werden ingenomen. Slavkov werd ervan beschuldigd geld van het nationale olympisch comité te hebben verduisterd. In 1990 kwam Slavkov voor de eerste keer in aanraking met de justitie wegens illegaal wapenbezit en misbruik van zijn functie. Met het oog op zijn internationale functies werd hij destijds weer in vrijheid gesteld.

Maar dat alleen zou nog niet het hele gecompliceerde beeld van het snel verbrede Daimler-concern bepalen. De aanloop naar de vorming van de Dasa van vandaag kwam eraan. De CSU-regering van de deelstaat Beieren, die ooit onder Franz-Josef Strauss via MBB had deelgenomen aan het Europese Airbus-project, dat toen nog zwaar verliesgevend was, wilde graag van die verplichting af. Dat speelde toevallig in dezelfde tijd dat Den Haag delibereerde over beperking van de overheidsdeelneming in Fokker en het bedrijf opdracht gaf om naar ander (buitenlands) kapitaal om te zien.