Tijdsduur omstreden; Nederland krijgt veto over Fokker

ROTTERDAM, 16 JULI. De Nederlandse overheid krijgt van Deutsche Aerospace (Dasa) een vetorecht bij ingrijpende beslissingen over vliegtuigbouwer Fokker.

Struikelblok bij de onderhandelingen over de verkoop van het staatsbelang in Fokker aan Dasa is echter de tijdsduur van het strategisch belangrijke veto.

Dasa stemt in met een vetorecht van Nederland bij ingrijpende wijzigingen van een eventueel contract, maar wil dat recht beperken tot drie jaar. Minister J. Andriessen (economische zaken) wil het veto pas opgeven als de ontwikkeling van de Fokker 130 of een alternatief daarvoor (werktitel: Regioliner 1) gegarandeerd vergevorderd is. Volgens Dasa-onderhandelaar M. Bisschof kan daarvan evenwel geen sprake zijn. Het vetorecht moet volgens hem vervallen als de overheid haar aandeel na drie jaar verkoopt.

Het vetorecht is onderdeel van een pakket aanvullende eisen die Economische Zaken als voorwaarde heeft gesteld voor de verkoop van het staatsbelang van 31,6 procent. Minister Andriessen wil daarmee bereiken dat ook de volgende generatie vliegtuigen daadwerkelijk door Fokker wordt ontwikkeld en geproduceerd. Volgens ingewijden wordt er op dit moment niet heronderhandeld, maar is er sprake van een geheel nieuw werkdocument over de verdeling van de werkzaamheden tussen Fokker en Dasa.

Behalve het vetorecht wil Andriessen dat twee van de negen commissarissen zitting nemen namens Nederland. In een later stadium wil Nederland genoegen nemen met één commissaris. Dasa wil Nederland slechts een commissaris toestaan.

Nederland wil verder als partij meetekenen op het contract om later eventueel als belanghebbende naar de rechter te kunnen stappen. Fokker moet van Andriessen de leidende onderneming worden in een Europees consortium, waarin behalve Fokker en Dasa ook Alenia en Aerospatiale zitten.

Minister Andriessen praat maandag met Dasa-topman J. Schrempp over de voortzetting van de onderhandelingen, die Dasa rechtstreeks met EZ voert.

Naar verluidt staat Fokker aan de zijlijn en vervullen de onderhandelaars nog slechts "een technische en adviserende rol'. Ingewijden schatten de kans dat de gesprekken maandag definitief worden afgebroken op dertig procent.

Dasa was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

    • Maarten Schinkel