Soares: referendum over "Maastricht'

LISSABON, 16 JULI. De Portugese president, Mario Soares, heeft zich uitgesproken voor een referendum over het Verdrag van Maastricht.

“Ik ben voor een referendum over Maastricht omdat, in tegenstelling tot vroegere situaties, het verdrag kwalitatieve veranderingen impliceert met betrekking tot de traditionele bevoegdheden van de staat zoals de uitgave van geld, verkiezingen en de belastingen”, aldus de president in een toespraak in Lissabon. Overigens zal de president zich niet verzetten tegen een eventuele ratificatie van Maastricht alleen door het parlement. Deze opmerking wordt in verband gebracht met recente spanningen tussen de president en premier Cavaco Silva. De premier heeft de president beschuldigd van “systemstische obstructie” van de wetgeving. Soares heeft dat afgelopen dinsdag officieel tegengesproken in een televisierede. (Reuter, AFP)