Rupsvoertuig gaat op oceaanbodem zoeken naar mangaanknollen

Onderzoekers van de Universiteit van Siegen (Dui) hebben een met camera's en sensoren uitgerust rupsvoertuig ontworpen dat op 6000 meter diepte de zeebodem afstroopt op zoek naar mangaanknollen.

Mangaanknollen zijn te vinden op de bodem van de Atlantische en de Indische Oceaan. Ze kunnen de afmetingen aannemen van een flinke rode kool en bevatten kostbare metalen, waaronder zo'n 27 procent mangaan, 7 procent ijzer en 1 procent nikkel.

In de jaren zeventig sprak het idee om deze waardevolle knollen te gaan "oogsten' sterk tot de verbeelding, maar het plan kan pas worden uitgevoerd nu een onderwatervoertuig is gebouwd dat steile hellingen kan nemen en de knollen in grote hoeveelheden verzamelt.

Zijn ze rijkelijk aanwezig, dan kunnen ze worden opgezogen met behulp van een vastestofpomp. In gebieden waar ze schaars zijn, maakt het vaartuig gebruik van een soort baggerinstallatie met speciale grijptanden om de knollen bloot te leggen en schoon te maken, waarna ze via een zuigslang aan boord komen. Een druk- en zeewaterbestendige sensorkop met vaste camera helpt de knollen op te sporen. Volgens de onderzoekers is het winnen van mangaan op deze manier aanmerkelijk milieuvriendelijker dan in de gebruikelijke mangaanmijnbouw op land. (Deutscher Forschungsdienst nr 7/92)