Rode Kruis: hulp naar vluchtelingen Joegoslavië

GENÈVE/BOEDAPEST, 16 JULI. Het Internationale Rode Kruis (IRC) gaat vanuit Hongarije de meer dan twee miljoen vluchtelingen van de Joegoslavische burgeroorlog helpen.

Dat is gisteren bekend gemaakt door Peter Tjittes, voorzitter van het samenwerkingsverband tussen het IRC en de Rode Halve Maan in Oost-Europa. Een aantal landen - Oostenrijk, Italië en Hongarije - heeft zijn grenzen gesloten voor Joegoslavische vluchtelingen. Daarom is het nodig hen te bevoorraden “waar zij zich ook maar bevinden”, aldus Tjittes.

De operatie moet vooral vluchtelingen helpen die zich in Servië bevinden. Vooral aan de Servische zijde van de grens met Hongarije bestaat ten gevolge van het economische embargo een grote schaarste aan levensmiddelen. Het IRC is van plan in Hongarije hulpgoederen aan te schaffen en die met vrachtauto's over de grens te brengen. Dat zou goedkoper zijn dan het transport van de goederen vanuit verschillende landen in West-Europa. Het IRC schat de kosten van de geplande operatie op zo'n acht miljoen gulden.

Volgens het IRC zijn de afgelopen maand ten minste 200.000 mensen Bosnië ontvlucht. Veel vluchtelingen hebben onderdak gekregen bij familieleden of andere gastgezinnen, maar daarvan is nu de maximumcapaciteit bereikt. Kroatië heeft deze week bekend gemaakt niet langer vluchtelingen uit Bosnië te kunnen herbergen en heeft aangekondigd hen rechtstreeks over te brengen naar de grens met Italië, Slovenië en Hongarije. Daar zouden nieuwe kampen moeten worden ingericht om de aanhoudende stroom vluchtelingen te kunnen verwerken.

Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) bevinden zich 1.750.000 vluchtelingen binnen de landsgrenzen van het voormalige Joegoslavië - van wie 600.000 in Kroatië - en een half miljoen in verschillende Europese landen: 200.000 in Duitsland, omstreeks 60.000 in Hongarije en 41.000 in Zweden. De UNHCR noemt dit “de ergste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog”.

De UNHCR heeft aangekondigd aan het einde van deze maand een conferentie te beleggen over vluchtelingen. In mei van dit jaar heeft de VN-organisatie een begroting ingediend van zo'n 300 miljoen gulden om de vluchtelingen hulp te kunnen bieden. Daarvan is nu niet meer dan eenderde gedekt. (Reuter)