Reserves Hongkong onthuld

HONGKONG, 16 JULI. De Britse kroonkolonie Hongkong, die in 1997 aan China wordt overgedragen, heeft voor het eerst sinds vijftig jaar de omvang van haar deviezenreserves geopenbaard. Zij bedroegen eind vorig jaar 30 miljard Amerikaanse dollar (51 miljard gulden).

Van verscheidene kanten, onder door het IMF, is sterk aangedrongen op openbaarmaking van Hongkongs reserves om de doorzichtigheid van de markt te vergroten. De omvang van de reserves wordt voortaan elk jaar bekendgemaakt.

De nieuwe gouverneur van de kroonkolonie, Chris Patten, acht de bekendmaking zeer belangrijk omdat Hongkong daarmee tegenover de hele wereld en dus ook aan China bevestiging geeft van zijn zeer krachtige, stabiele economie. De reserves zijn de op elf na grootste ter wereld.

De bekendmaking is van groot belang gezien de stagnatie in de onderhandelingen met China over de financiering van de nieuwe luchthaven van Hongkong. Het overleg over de overdracht van Hongkong zitten in het slop met het oog op de financiering van de luchthaven, die 21 miljard dollar gaat kosten. China moet zijn instemming betuigen met de financieringsregelingen voor het vliegveld. Het heeft te kennen gegeven de kosten te hoog te vinden en meent dat zij een te groot beslag op de reserves zullen leggen vóór de overdracht van Hongkong aan China in 1997.

Hongkong heeft gebruik van een deel van de reserves ter financiering van de luchthaven uitgesloten en heeft toegezegd bij de terugkeer in Chinese handen ten minste reserves van drie miljard dollar mee te brengen.