PSV profiteert het meest van nieuwe regels Europa Cups

GENÈVE, 16 JULI. PSV heeft het meest geprofiteerd van de nieuwe manier van plaatsing die de Europese Voetbal Unie aanhoudt voor de drie bekertoernooien. De landskampioen, vorig seizoen in de tweede ronde uitgeschakeld door Anderlecht, is niettemin op grond van prestaties in het verleden gestegen naar de zevende plaats op de ranglijst. Dat betekent niet alleen, zoals gisteren in Genève zeer duidelijk bleek, een voorkeurspositie bij de eerste ronde, maar ook in de tweede, waarin PSV in ieder geval gevrijwaard is van tegenstanders als Marseille, AC Milan en Barcelona.

PSV speelt in de eerste ronde van het toernooi om Europa Cup I tegen Zhalgiris Vilnius uit Litouwen. De Eindhovenaren werken het eerste duel thuis af. Het is voor de eerste keer in de historie van de strijd om de Europese voetbalbekers, dat een club uit de Baltische staat is afgevaardigd. Feyenoord treft in de eerste ronde van het toernooi om de Europese beker voor bekerwinnaars de winnaar van het voorrondeduel tussen Strömsgodet uit Noorwegen en Hapoel Petachtikva uit Israël. De Rotterdammers spelen 16 september eerst thuis.

Ajax heeft in de eerste ronde van het toernooi om de UEFA-beker Salzburg als tegenstander geloot. De Amsterdamse bekerhouder, die tot de geplaatste clubs behoorde tijdens de in Genève gehouden loting, speelt op 16 september eerst in Oostenrijk. Veertien dagen later is de return.

Ook FC Groningen speelt eerst uit tegen de Hongaarse club VAC. Vitesse begint met een wedstrijd op eigen terrein tegen Derry City uit Ierland.

Voor PSV is Zalgiris uit Vilnius, de kampioen van Litouwen een volstrekt onbekende tegenstander. “Ik ben de naam pas voor het eerst tegengekomen op de lijst van de deelnemers aan het toernooi om de beker van landskampioenen. Hier en daar heb ik een paar reacties opgepikt, de één roept dat het een goede ploeg is, de ander zegt dat de club na het onafhankelijk worden van het land zijn beste spelers verloren heeft en weinig meer lijkt op het mooie elftal van een paar jaar geleden.”, zegt manager Kees Ploegsma.

Treft de landskampioen een vereniging die nog nauwelijks Europese historie heeft, bekerwinnaar Feyenoord weet nog niet wie de tegenstander uit de eerste ronde wordt. De Rotterdammers spelen thuis tegen de winnaar uit het voorrondeduel tussen Strömsgodset uit Drammen (Noorwegen) en de volslagen nieuweling Hapoel Petach Tikva uit Israel. Fred Blankemeijer heeft lijntjes gelegd met vertegenwoordigers van beide verenigingen, maar meer dan die eerste kennismaking kon de reis naar Zwitserland niet opleveren.

Technisch directeur Wim Jansen ziet één voordeel. “Wij kunnen al vóór de eerste ronde de komende tegenstander in hetzelfde toernooi aan het werk zien en dat is vrij zeldzaam.”

Ajax-voorzitter Michael van Praag, die namens zijn club werd gehuldigd door UEFA-voorman Johansson en een replica van de UEFA-beker ontving, waarschuwde voor Casino Salzburg, de komende tegenstander van Ajax. “We zullen rekening moeten houden met het feit dat elke club extra opgepept zal zijn omdat de winnaar van de beker de tegenstander is. De trainer zal weinig moeite hoeven te doen zijn spelers scherp te krijgen. Bovendien geven Oostenrijkse voetballers niet op. Het zijn echte terriërs.”

Dat ondervond Ajax drie jaar geleden, toen Austria Wien de opponent was. Toen de uitschakeling in stadion De Meer dreigde, wierp een supporter een ijzeren staaf tegen doelman Wohlfahrt. Het kostte Ajax een jaar uitsluiting en verbanning voor drie duels uit het eigen stadion in het afgelopen seizoen.

Voorzitter Karel Aalbers van Vitesse reageerde verbaasd en tevreden op de paring aan Derry City. Tevreden omdat de Arnhemmers het met Napoli, Anderlecht of Valencia veel slechter hadden kunnen treffen. Verbaasd vanwege de toevalligheid dat Vitesse zijn tweede Europese avontuur begint tegen dezelfde tegenstander als twee jaar geleden. Derry City is een unieke club. De katholieke vereniging uit Noord-Ierland kreeg jaren geleden toestemming in de Ierse competitie uit te komen. Door de burgeroorlog in het tot Groot-Brittannië behorende Noord-Ierland was het voor Derry geen doen in eigen omgeving te voetballen, met de vele "gevaarlijke' duels tegen protestantse clubs. Een keer werd de spelersbus zelfs in brand gestoken. De republiek Ierland is overwegend katholiek, zodat Derry City aldaar zijn rust vond na een aantal jaren op non-actief te hebben gestaan. Twee jaar geleden won Vitesse het uitduel met 1-0 door een doelpunt van Huub Loeffen en bleef het thuis 0-0.

FC Groningen blameerde zich vorig seizoen door in de openingsronde twee keer met 0-1 te verliezen van Rot-Weiss Erfurt, dat in de Tweede Bundesliga acteerde en inmiddels terug is bij de amateurs. Technisch directeur Henk Nienhuis na de koppeling aan VAC FC uit Hongarije. “Na vorig jaar mogen wij natuurlijk niemand meer onderschatten.”