Phil Collins stuurt helikopter voor Graf

FRANKFURT, 16 JULI. De Nederlandse tennisploeg is uitgeschakeld in de strijd om de Federation Cup. Het als eerste geplaatste Duitsland met toppers Steffi Graf en Anke Huber was in Frankfurt in de tweede ronde te sterk (2-1) voor de Nederlandse vrouwenploeg van bondscoach Stanley Franker.

Steffi Graf wilde naar het rockconcert van Genesis in Mannheim. Ze nam telefonisch contact op met zanger Phil Collins, die bereid was haar met een helicopter na de partij te laten afhalen. De Wimbledon-kampioene had haast in haar duel tegen Brenda Schultz. Ze versloeg de speelster uit Heemstede in 53 minuten in twee sets, 6-3 7-6 (8-6). Het concert ging desondanks haar neus voorbij. Er stond een gala-diner op het programma, aangeboden door de hoofdsponsor. Daar mocht Graf niet ontbreken.

Huber was ruim twee uur in de weer tegen Nicole Muns-Jagerman, 7-5 3-6 6-1. Manon Bollegraf kwam niet in actie. Het dubbelspel, dat door de nederlagen in de enkelspelen niet meer van belang was, werd een prooi voor Mirjam Oremans en Jagerman. Zij versloegen het gelegenheidsduo Rittner/Hack met 2-6 7-5 6-4.

Jagerman, 63ste op de wereldranglijst, nam tegen Huber, 17 jaar en nummer 10 van de wereld, in alle sets een voorsprong. In de eerste met 5-2 zelfs. Huber vond de concentratie, Jagerman werd nerveus, 5-7. In de tweede set bezat de 25-jarige Amstelveense wel de mentale kracht de 3-0 voorsprong om te zetten in winst, 6-3. In de derde set brak ze de eerste opslagbeurt van Huber, 1-0, maar verloor direct er op haar eigen service. Dat verlies was fataal, 1-6.

In de kwartfinales speelt Duitsland vandaag tegen Polen en Frankrijk tegen de Verenigde Staten. De dag erop ontmoeten Australië en Tsjechoslowakije elkaar en Argentinië en Spanje. (SID)