Overleg in Londen over Bosnië levert niets op

LONDEN/SARAJEVO, 16 JULI. Het gisteren onder leiding van EG-bemiddelaar Lord Carrington in Londen hervatte overleg over de oorlog in Bosnië heeft niets opgeleverd. Terwijl Carrington en de vertegenwoordigers van de drie strijdende partijen in Bosnië over vrede spraken, ging de oorlog in Bosnië zelf in volle hevigheid verder en vielen voor het eerst in lange tijd weer doden in Kroatië.

De Servische vertegenwoordiger Karadzic bood in een gesprek met Carrington een bestand en de instelling van een corridor voor de voedselvoorziening van Sarajevo aan. Hij stuitte echter op een onverzoenlijke houding van de Bosnische minister van buitenlandse zaken Haris Silajdzic, die zei “nooit” direct met Karadzic te zullen onderhandelen - “Ik praat niet met kindermoordenaars” - maar die ook, in een gesprek met Carrington, een eigen voorstel voor een beëindiging van de oorlog indiende. Dat voorstel voorziet behalve in de beëindiging van de vijandelijkheden in het herstel van de situatie in Bosnië van voor de oorlog - hetgeen betekent dat de Serviërs alle veroverde gebieden moeten ontruimen -, in de erkenning van de Bosnische regering en in de betaling van schadevergoeding en de bestraffing van al diegenen die schuldig zijn aan oorlogsmisdaden. Over het voorstel van Karadzic wilde Silajdzic niet spreken: “We onderhandelen niet met het pistool tegen de slapen.”

Carrington gaf na afloop van het overleg toe dat het niets had opgeleverd. “Het beste dat is gebeurd is dat ze allemaal zijn komen opdagen”, zo zei hij na afloop van de besprekingen.

In Bosnië hebben de Serviërs gisteren hun offensief voortgezet met nieuwe bombardementen op Sarajevo en Gorazde, waar een radio-amateur meldde dat “de stad zonder hulp van buiten zal ophouden te bestaan”. Volgens het Servische persbureau SRNA slaagden de Serviërs er gisteren in Bosanski Brod te veroveren, een stad aan de grens met Kroatië; de Kroatische verdedigers zouden zich zwemmend over de grensrivier in veiligheid hebben gesteld.

Kort na de verovering schoten de Serviërs vanuit Bosanski Brod vijftien granaten af op een stadion in de tegenover Bosanski Brod gelegen Kroatische stad Slavonski Brod. In dat stadion vond toen juist een parade van Kroatische militairen plaats. Acht soldaten kwamen om het leven. “Het was een bloedbad. De granaten kwamen precies midden in het stadion terecht. De soldaten werden aan stukken gereten”, zo meldde een arts in het plaatselijke zienhuis. (Reuter)