Nieuwe troeven ING in België

ROTTERDAM, 16 JULI. Aan de Marnixlaan in Brussel ontdekt de Internationale Nederlanden Groep iets wat iedereen wel weet, namelijk dat het Nederlandse en het Belgische bedrijfsleven hemelsbreed verschilt. Gisteren deed ING weer zo'n ontdekking. Aan de Marnixlaan vergaderde het bestuur van Bank Brussel Lambert (BBL) over de verkoop van aandelen en daarmee ook over de toenaderingspogingen van ING.

Tijdens die vergaderingen viel het woord ING nauwelijks. Het bestuur gaf alleen mistige verklaringen uit. Voor de interpretatie moet ING wachten op een verlossend telefoontje van voorzitter van het BBL-directiecomité Peeters met ING-topman Scherpenhuysen Rom. Peeters is, zij het op verhulde wijze, een voorstander van samenwerking met ING.

Was BBL een Nederlandse bank dan zou Peeters samen met Scherpenhuysen Rom de samenwerking al hebben aangekondigd, mits commissarissen, ondernemingsraad en vakbonden zich achter hun plannen hadden geschaard. In België draait het echter om aandeelhouders, vrienden van aandeelhouders en relaties van aandeelhouders.

De grootaandeelhouder bij Bank Brussel Lambert is Albert Frère. “Een bijzondere man van een type die wij in Nederland niet kennen”, typeerdeING-onderhandelaar Tammes. De sleutel van de toekomst van Bank Brussel Lambert lijkt bij deze Frère te liggen. Lijkt, want in België is dat niet zeker. Frère is zelf ook met kruisverbanden met handen en voeten gebonden aan zijn Frans-Waalse relaties en aan Waals-Vlaamse sentimenten.

Peeters mag als tegenspeler uitproberen hoeveel de stem van directie en bedrijf in België waard is. Een troef van Peeters is een rapport van Crédit Suisse First Boston CSFB. Het rapport is geheim en rechtstreeks is het allemaal niet, maar toch steunt het Peeters pleidooi voor samenwerking met ING. Gisteren kreeg Peeters een opsteker: hij mag de aanbevelingen van CSFB uitwerken.

Troef twee is een brief van honderden directeuren van Bank Brussel Lambert. De brief is geheim, ook hierin geen rechtstreek pleidooi voor ING, maar iedereen vat het op als een steunbetuiging aan Internationale. Gisteren ging het personeel een stap verder: het richt een vereniging op van belangen van personeelsleden-aandeelhouders. De vereniging kan maximaal tien procent van de aandelen van BBL vertegenwoordigen. Complicatie is dat de vereniging ook innerlijk verdeeld is. De Waalse medewerkers ageren door middel van hun vakbond CNE tegen ING.

Tegenover de twee troeven van Peeters stond gisteren één van Frère: hij kreeg toestemming voor verkoop van één miljoen aandelen aan de ING niet welgezinde dochter van de Belgische Gemeentekrediet met veel invloeden van de Franse UAP.

De Belgische knoop moet op de aandeelhoudersvergadering van 16 september verder worden ontward. Duidelijkheid verwacht echter niemand. Binnen Bank Brussel Lambert maakt men zich op een voor een hete herfst. Daarna moet het wolkendek boven België zijn opgeklaard. Die wens heeft het BBL-bestuur gisteren tenminste geuit of was die verklaring juist een nieuwe wolk?

Weiler wijst erop dat de ingreep tegen de machinisten een wat uitzonderlijke maatregel was. Werknemers in het lucht- en railtransport hebben namelijk een aparte positie in de arbeidswetgeving, omdat stakingen in die sectoren volgens de Amerikaanse wetgever andere branches te veel schade berokkenen.

    • WABE van ENK