Moslim-topleiders Algerije krijgen 12 jaar

ALGIERS, 16 JULI. Twee Algerijnse moslim-fundamentalistische leiders zijn gisteren wegens aanvallen op de staatsveiligheid, ondermijning van de nationale economie en het verspreiden van pamfletten tot ieder 12 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

De beschuldigden, Abassi Madani en Ali Belhadj, noch hun advocaten hadden het zondag begonnen proces bijgewoond. In schriftelijke verklaringen hadden zij en vijf medebeklaagden hun onschuld onderstreept.

De twee topleiders van het ontbonden Front van Islamitische Redding (FIS), dat begin dit jaar nog op het punt stond de algemene verkiezingen en daarmee de macht in Algerije te winnen, hadden de doodstraf kunnen krijgen; de aanklager had levenslange gevangenisstraf geëist. De president van het militaire hof van Blida wees echter op verzachtende omstandigheden, die hij verder niet benoemde. Diplomaten zagen de uitspraak echter eerder als een signaal naar de fundamentalistische oppositie.

Diplomatieke waarnemers achtten het opmerkelijk dat de autoriteiten het proces zo vlak na de moord op president Mohamed Boudiaf hebben doorgezet, zich niet hebben gestoord aan de boycot door verdachten en verdediging, de zaak in zo'n hoog tempo hebben afgewikkeld en ten slotte met een relatief mild vonnis zijn gekomen. “Ze wilden werkelijk een politiek signaal geven, dat op dit moment gematigd is”, zei een diplomaat. Algerijnse kranten schreven voor de uitspraak, toen de aanklager niet de doodstraf had geëist, al dat “een grote stap is gezet op het pad van verzoening”.

Vannacht weerklonken schoten in Algiers, die in verband werden gebracht met dreigementen van fundamentalistische zijde “het geweer ter hand te nemen” als hun leiders niet in vrijheid werden gesteld. Extremisten hebben sinds het FIS terzijde werd geschoven tientallen politiemannen en militairen doodgeschoten. (Reuter)