KLM en Heineken in trek op Damrak

AMSTERDAM, 16 JULI. Alle Europese effectenbeurzen wachtten vanmorgen in spanning op de uitkomst van de vergadering van de Duitse Bundesbank later op de dag. KLM was vanmorgen de grootste stijger op het Damrak. Beleggers geloven weer in een fusie met British Airways.

AMSTERDAM De koers van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij vloog vanmorgen bijna vier procent omhoog naar 35,40 gulden nadat eerder een koers van 35,80 gulden was bereikt. Uitspraken van BA's nieuwe topman Sir Colin Marshall over de mogelijkheden dat de gesprekken met KLM worden heropend, zorgden voor veel vraag naar de luchtvaartmaatschappij.

Een ander sterk fonds vanmorgen was Heineken. De bierbrouwer die dit jaar al flinke koerswinst boekte, bereikte een nieuw "all time high' op 174,10 gulden. Dat was liefst 38 procent boven de laagste koers van dit jaar. Op 7 januari was het Heineken aandeel 125,68 gulden waard.

NEW YORK Met sombere economische cijfers in het achterhoofd zijn de koersen op Wall Street gisteren omlaag gegaan. Het Dow Jones-industrieel gemiddelde leverde een groot deel van de winst van de vorige dag in en sloot met een verlies van 12,96 punten op 3345,43. IBM was in trek. Morgen worden de kwartaalresultaten van het computerconcern bekendgemaakt.

LONDEN Ook op de Britse beurs bleef het vanmorgen stil in afwachting van de Bundesbank-bijeenkomst. De aandelenkoersen openden iets hoger. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 2,4 punten hoger sloot op 2.486,4, stond omstreeks het middaguur op een winst van 4,5 punten.

FRANKFURT De Bundesbank-vergadering zorgde vanmorgen voor nervositeit op de Duitse beurs. De aandelenkoersen openden verdeeld tot iets hoger. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 0,52 punt hoger sloot op 1.734,62, stond omstreeks het middaguur op een winst van 0,89 punt.

TOKIO Het Nikkei-225-industrieel gemiddelde verloor vandaag 129 punten of drie kwart procent op 16.987,66. De omzet kwam uit op een magere 160 miljoen aandelen vergeleken met 255,5 miljoen gisteren.