Inspectie vindt lood in het gebied rond Cindu

UITHOORN, 16 JULI. Het is af te raden groenten te eten uit de tuinen in een straal "van enkele honderden meters' rond afgebrande fabriek van Cindu in Uithoorn. Dit adviseert de regionale inspectie voor de volksgezondheid in Haarlem.

De inspectie komt tot het advies op grond van voorlopige onderzoeksresultaten naar de explosie en brand die de fabriek vorige week woensdag in as legde. In de directe omgeving van de fabriek zijn ondermeer loodresten aangetroffen. Boeren met weilanden in de buurt van de fabriek wordt afgeraden hun vee buiten te laten grazen. De melkcoöperatie Campina houdt de melk van de koeien uit de omgeving van Uithoorn sinds vorige week gescheiden in afwachting van nader onderzoek.

Zowel bij Cindu als bij de werkgoep Cindroom, die reeds jaren de Cindu-fabrieken kritisch volgt, is met verbazing gereageerd op de aanwezigheid van lood. Voor zover bekend werd er bij de fabriek van kunstharsen geen lood verwerkt. Men houdt er rekening mee dat het hier resten van het fabrieksgebouw betreft.

Zowel de werkgroep Cindroom als de Socialistiese Partij (SP) twijfelen aan de verklaringen die vorige week zijn afgelegd over de oorzaak van de ramp bij Cindu. Volgens de directie zou kort voor de explosie duidelijk zijn geworden dat de temperatuur in een reactor-vat voor kunstharsen gevaarlijke waarden naderde. De gealarmeerde bedrijfsbrandweer, die rond half tien ter plaatse was, zou vervolgens weinig meer hebben kunnen uitrichten.

Volgens werkgroep Cindroom hebben omwonenden gemeld dat de bedrijfsbrandweer reeds om acht uur en half negen actief was op het bedrijfsterrein. Het milieu-alarmteam van de SP zegt dat werknemers van Cindu hebben verklaard dat reeds om half acht 's ochtends vijf brandweerlieden in de weer waren om het oververhitte reactorvat te koelen. Een woordvoerder van Cindu noemt de verklaringen "uit de lucht gegrepen'.