Hoofdcommissaris legt beslag op partij hasj

AMSTERDAM, 16 JULI. Bij een inval in een seks-club in Amsterdam Oost heeft de Amsterdamse hoofdcommissaris van politie E. Nordholt deze week persoonlijk zestig kilo hasj in beslag genomen. De hasjvangst berustte op puur toeval, zo vertellen agenten van het wijkteam van bureau Balistraat. Ze hadden de hoofdcommissaris dinsagochtend meegenomen op hun ronde, zodat de chef “meer contact met de werkvloer” zou krijgen.

De patrouille met Nordholt leidde naar een illegaal naai-atelier. Dat bleek gesloten. “Toen kregen we de ingeving om even langs te gaan bij dat sekshuis”, aldus agent Scheffer. Daar bleek echter ook niemand aanwezig. Een agent stak zijn neus door de brievenbus en rook plotseling een geur van hasj. Er werd een last uitgeschreven om binnen te gaan. In het pand werden zestig kilo hasj aangetroffen en twee vleesmolens waarmee de hasj vermalen werd.

De actie gaf aanleiding tot een aantal misverstanden. In tegenstelling tot de versie die eerder door politievoorlichting werd gegeven, was het niet Nordholt die zijn neus als eerste door de brievenbus stak. “Wij kennen de geur van hasjiesj, maar weet Nordholt veel”, aldus Scheffer. Ook blijkt niet waar dat Nordholt via een openstaand raam aan de achterzijde het pand is binnengeklommen. “Een aantal agenten is inderdaad aan de achterkant naar binnen gegaan, maar ze hebben vervolgens keurig netjes de voordeur voor meneer Nordholt opengemaakt”, vertelt Scheffer.

Inmiddels wordt deze versie ook door politievoorlichting bevestigd. Het wijkteam Oost is zeer te spreken over het bezoek van Nordholt. “Dit soort bezoekjes worden ontzettend gewaardeerd. De man heeft wel degelijk echte handelingen verricht”.